Még mindig nem tudjuk, mi történt az eltűnt maláj géppel

GettyImages-483175819
2018.07.30. 10:31 Módosítva: 2018.07.30. 11:13

Továbbra sem tudják megállapítani a világ egyik legrejtélyesebb légügyi rejtélyének okait, írja az MTI a malajziai hatóságok közlése alapján. Helyi nyomozók hétfőn hoztak nyilvánosságra egy új vizsgálati jelentést a több mint négy éve eltűnt MH370-es légi járatról.

Kok Soo Chon, a vizsgálat vezetője újságíróknak kijelentette, képtelenek meghatározni az MH-370-es eltűnésének okát. Arra a kérdésre, hogy vajon valaha is választ találnak-e a rejtélyre, azt válaszolta, erre csak akkor lehet bizonyító erejű feleletet adni, ha rálelnek a gép roncsaira. 

A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta keresték intenzív kutatásokkal a gép nyomát Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban, eredménytelenül. Később megbízták az Ocean Infinity amerikai vállalatot, amely a maláj kormánnyal kötött megállapodás alapján csak akkor kapta volna meg a 70 millió amerikai dollárban (csaknem 19,5 milliárd forintban) megállapított jutalmat, ha eredményt tud felmutatni. Az eredeti terv szerint 25 ezer négyzetkilométer átvizsgálását vállalták, de hiába hosszabbították meg a határidőt két alkalommal is, a csapat semmit sem talált. A cég által átvizsgált terület egyébként majdnem teljes egészében megegyezett a korábban ausztrál irányítás alatt zajló hanglokátoros vizsgálat területével, ahol 2017 januárjában függesztették fel a kutatást. 

Számos elmélet látott napvilágot arra, hogy megmagyarázzák a gép eltűnését. Voltak olyanok, amely szerint a gép kapitánya követett el így öngyilkosságot, gyilkosságot, illetve, hogy a fedélzeten oxigénhiány lépett fel, aminek következtében az utasok és a személyzet elvesztették eszméletüket, továbbá az is felmerült, hogy távirányítású géprablásra tettek kísérletet.

(Borítókép:  Paul Kane / Getty Images Hungary)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön