Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világbotrány lett az emberre támadó jegesmedve kilövéséből

2018.07.30. 17:31
Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy egy óceánjáró hajó biztonsági őre lelőtte a társára támadó jegesmedvét a norvégiai Spitzbergákon. A helyi hatóságok hétfőn védelmükbe vették a biztonsági őröket, mondván mielőtt fegyverhez nyúltak, megpróbálták elriasztani a ragadozót, írja az MTI.

Az esetet részletesen ismertetve Ole Jakob Malmo rendőrségi szóvivő hétfőn elmondta, hogy a Hapag-Lloyd Cruises társaság MS Bremen nevű tengerjárójáról a két biztonsági őr a turisták előtt szállt partra a Spitzbergák legészakibb szigetén és a közeledő állatot megpróbálták kiáltásokkal, hangos zajkeltéssel és riasztópisztollyal elijeszteni, de erőfeszítéseik sikertelenek voltak.

Az állat megtámadta egyiküket, a 42 éve német férfi könnyebb fejsérülést szenvedett - tette hozzá. 

Állatvédők élesen bírálták a medve lelövését. Hangsúlyozták: hibásan jártak el, amikor engedték, hogy a turisták a veszélyeztetett fajok élőhelyeként számon tartott szigetre lépjenek.

A Hapag-Lloyd Cruises társaság Facebook oldalán közölte, hogy a turisták "nem jegesmedvenézőbe érkeztek a szigetre. Ellenkezőleg, a jegesmedvéket csak a hajó fedélzetéről figyelhetik meg, biztonságos távolságból" - írták.

Az Északi-sark és Norvégia közötti térségben fekvő Spitzbergák szigetcsoport népszerű turisztikai célpont jég borította hegyeivel, gleccsereivel, fjordjaival. A szigetcsoport kormányzójának honlapján felhívják az oda érkezők figyelmét arra, hogy amennyire csak lehet, kerüljék a találkozást a jegesmedvékkel. A szigeteken mindenhol táblák figyelmeztetnek a jegesmedve-veszélyre. Azoknak a turistáknak, akik a szabad ég alatt akarnak éjszakázni, azt tanácsolják, hogy fegyvert kell viselniük, ha elhagyják a településeket.

A térségben kikötő hajókon kötelező jegesmedve elleni őrt alkalmazni az utasok védelmében. "Szigorú szabályok vannak érvényben a szigeteken, mivel nyáron sok jegesmedve él itt, ezért amikor partra szállunk, nagyon ébernek kell lennünk" - olvasható a Hapag-Lloyd honlapján.

2015-ben egy kempingező cseh turistát sátrából ragadott ki egy jegesmedve a szigetcsoport legnagyobb településétől, Longyearbyentől északra, az állat összekarmolta áldozatát, mielőtt lövésekkel meghátrálásra kényszerítették. A medvét később megtalálták és lelőtték helyi illetékesek.

A szombaton lelőtt jegesmedvét Longyearbyenbe szállították vizsgáltra - mondta a rendőrségi szóvivő.

A Norvégiához tartozó szigetcsoporton egyre több jegesmedvét lőnek le, mivel a turisták számának növekedése és az olvadó jég miatt a ragadozók gyakran találkoznak emberekkel. A jegesmedve védett faj és kizárólag önvédelemből, életveszélyes támadás esetén szabad lelőni őket.