Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovákiába fészkelték be magukat Putyin motorosai

000 Par6474859
2018.07.31. 18:18

Már nem csak május 9. környékén motoroznak Oroszországból Közép-Európán át Berlinbe a Kreml nagyságát hirdető Éjszakai Farkasok Vlagyimir Putyin kedvenc motorosa, a „Sebész” vezetésével. A csoport ugyanis állandó bázist hozott létre Pozsonytól 70 kilométerre Alsókorompán – írta a BBC.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője felháborítónak nevezte a katonai bázisnak látszó, orosz zászlóval díszített objektum létét, de Peter Susko szavai alapján úgy tűnik, nem sokat tudnak tenni a hivatalosan civil klubként működő csoport ellen, túl azon, hogy „kiemelt figyelemmel kísérik működését.”

Tankokat is kaptak Szlovákiában

Ugyanakkor a szlovák rendőrfőkapitány tájékoztatta Andrej Kiska államfőt arról, hogy mindenféle veszélyt elhárít, amely az Éjszakai Farkasok vagy a velük együttműködő szlovák szervezetektől jöhet – írta az Új Szó.

„Mi bűnüldöző szerv vagyunk. Figyeljük őket, hogy megállapítsuk, elkövetnek-e valamilyen bűncselekményt vagy szabálysértést. ... Elfogadhatatlan, hogy fiatalembereket hagyjunk gyülekezni és stratégiákat, haditechnikákat próbálgatni” – mondta Milan Lučanský. A rendőrfőkapitány azonban hiányolta az egyértelmű politikai állásfoglalást a kormány részéről. „Ha meglesz a szándék, és kijelentik, hogy a Szlovák Köztársaság érdekeivel összeegyeztethetetlen propaganda folyik, akkor megtiltjuk, hogy belépjenek az országba.”

Ez az állásfoglalás olyannyira hiányzott, hogy korábban az Éjszakai Farkasok szlovákiai ága tankokat kapott kölcsön a szlovák hadtörténeti intézettől az alsókorompai bázisra. Ezeket végül a szervezetnek vissza kellett adnia, az intézet vezetőjét pedig a szlovák belügyminiszter leváltotta.

Putyin nemzeti motorosa

A főmotoros Sebész (Hirurg), Alekszandr Zaldosztanov többször szerepelt a vagány imidzsét is építő Putyin mellett. Az orosz elnök először 2011-ben volt a „bájkerek” összejövetelén Novorosszijszkban, 2013-ban állami kitüntetést is kapott a hazafias nevelésért. 2017 augusztusában az orosz elnök a három évvel korábban annektált Krímben is ellátogatott a Farkasokhoz, akik hatalmas, 267 hektáros területet kaptak a piaci ár ezredrészéért több évtizedes bérletbe a félszigeten.

Igaz, nem sokkal később a terület felét elvonták tőlük, de szó sincs arról, hogy a szovjetellenesnek indult, ma a putyini politikát és a szovjetnosztalgiát bőrszerkóval ötvöző szervezet vezetője kiesett volna a pixisből: Győzelem napja apropóján idén is turnéztak, bepróbálkozva Lengyelországnál – itt az orosz tagok általában nem tudnak átjönni, de a szervezetnek vannak már EU-s állampolgárai is –, hogy aztán Pozsonyban, egy kisebb csoporttal Budapesten, majd Prágában, végül május 9-én Berlinben koszorúzzanak.

A nácizmus legyőzésében nélkülözhetetlen szerepet vitt Szovjetunió sikereinek ünneplését az Éjszakai Farkasok ügyesen összekötik a putyini vezetés dicséretével, így válik a Kreml számára igazán hálás eszközzé.

Az orosz állammal való nyilvánvaló szoros kapcsolat, a Krím annexiója melletti kiállás, az oroszbarát szakadár kelet-ukrajnaiak nyílt támogatása  az oka annak, hogy a szervezet vezetőjére is érvényesek a személyre szabott nyugati szankciók.

Közben azonban a szervezet terjeszkedik az európai országok motoros szubkultúrájában, így a utazási tilalmat jelentő szankciók nem akadályozzák meg, hogy az Éjszakai Farkasok így vagy úgy, de jelen legyenek az EU-ban, például a Jozef Hambalek vezette szlovák nacionalista NV Europa nevű csoport révén.

A szlovák külügyi szóvivő szerint aggasztó, hogy a történelem átírását, Sztálin pozitív átértékelését hirdető EU-szkeptikus nézeteket valló Éjszakai Farkasok szabadon hirdethetik nézeteiket.

A Sebész szerint azonban jó célokat szolgálnak, csupán elismeréssel adóznak az Európát a fasizmustól megszabadító szovjet hősöknek, és csupán a nyugati oroszellenes sajtó akarja beállítani úgy, hogy szervezete veszélyes volna.

Az alsókorompai bázist ígérete szerint II. világháborús múzeummá alakítják át, a szovjet hadsereg gépesített motoros katonáinak emléket állítva.

(Borítókép: AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ)