Árpád
-2 °C
4 °C

Most már biztos: szexuális visszaélések voltak az Oxfamnál

2018.07.31. 11:01

Kiterjedt a szexuális visszaélések gyakorlata a segélyszervezeteknél - állapította meg kedden ismertetett, súlyosan elmarasztaló jelentésében a brit parlament alsóházának nemzetközi fejlesztési ügyekben illetékes bizottsága az Oxfam nagy-britanniai székhelyű, globális segélycsoport körül év elején kirobbant botrány nyomán indult vizsgálatában.

A testület "bűnrészességbe hajló engedékenységgel" vádolta a szektort, elnöke, Stephen Twigg pedig úgy fogalmazott, a segélyszervezeteket jobban foglalkoztatja jó hírnevük védelme, mint az áldozatoké. A bizottság szerint sokkal többet lehetett volna tenni a szexuális kizsákmányolás ellen. 

Szerintük nyílt titok volt, hogy a segélyezésben dolgozók ilyen visszaéléseket követnek el. A politikusok e szervezetek vezetésének kollektív kudarcát emlegették, és felrótták, hogy nem reagáltak időben, csak akkor, amikor válságossá vált a helyzet. Ezek az "epizodikus" intézkedések is "meddők, szedett-vedettek és lomhák" voltak, ami azt jelentette, hogy a biztosítékok rendszerét kidolgozták ugyan, de soha nem alkalmazták megfelelően.

A 120 oldalas jelentés önámításnak nevezte a segélyszervezetek vezetői részéről, hogy azt gondolták, megoldották a problémát, mielőtt nyilvánosságra került volna. 

A bizottság szerint a segélyszervezeteknek gondoskodniuk kellene arról, hogy a kedvezményezettek tisztában legyenek a jogaikkal. Tenniük kellene azért, hogy a szexuális kizsákmányolásról és visszaélésről szóló esetek könnyebben jelenthetők, a válaszlépések pedig robosztusak legyenek, visszajelzést adva az áldozatoknak. Hozzátették, a zéró tolerancia kultúrájának kialakítása a legkevesebb, amit az áldozatok elvárhatnak. Létfontosságú továbbá megakadályozni, hogy a szexuális visszaélések elkövetői áthelyezést követően újból ilyen bűnöket követhessenek el.

A testület javasolta továbbá egy segélyezési ombudsman kinevezését, akinek a feladata az áldozatok segítése lenne.

Februárban a The Times című brit lap közölt leleplező cikket arról, hogy az Oxfam stábjának magas rangú tagjai fizettek a szexért a 2010-es haiti földrengés túlélőinek. Később kiderült, hogy más országokban is történtek hasonló esetek, és más szervezetekkel szemben is felmerültek vádak. 

A segélyszervezeteket nyilvántartó és működésüket szabályozó szervezet, a Charity Commission felszólította a segélyezésben részt vevőket, hogy "mutassanak valódi elszántságot egy tartós és bizonyítható változás" megvalósítására. 

A jótékonysági szervezetek üdvözölték a jelentést, az Oxfam pedig elismerte, "van még tennivalója" az ügyben. 

A parlamenti bizottság régóta esedékesnek nevezte a szervezetek által hozott intézkedéseket. Stephen Twigg hozzátette, elmarasztaló jelentésük csak "az első, apró lépés" volt az ügyben. "Bármennyire is leküzdhetetlennek tűnik, megoldásokat kell találni" e problémára - mondta. "Szembe kell szállni ezzel a szörnyűséggel."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?