Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolc emberrel végzett egy pokolgép Afganisztánban

2018.07.31. 10:01

 

Egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában nyolcan meghaltak és negyvenen megsebesültek egy buszon a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban kedden – írja az MTI a helyi kormányzat közleménye nyomán.

A merényletet Bala Buluk körzet Laksak településén követték el. A halottak és sebesültek között sok gyerek és nő volt. A busz Herát tartományból tartott a fővárosba, Kabulba. 

Az elmúlt hónapokban a területen heves harcok bontakoztak ki a kormányellenes tálib szélsőségesek és a kormányerők között. A kormányzati közleményben a tálibokat vádolták meg a merénylet elkövetésével.

A tálibok, akik Irántól is kapnak támogatást, egyre szorosabbra vonják erőiket a nyugat-afganisztáni, Iránnal határos tartomány körül. Tavasszal megpróbálták elfoglalni annak fővárosát és egy duzzasztógátat, de az amerikai erők által támogatott afgán kormányhadsereg májusban visszaszorította őket. Egy évvel korábban a felkelők három alkalommal is kísérletet tettek Faráh tartományi székhely elfoglalására.

A szélsőségesek rendszeresen bevetnek az út mentén elrejtett pokolgépeket és aknákat a biztonsági erők ellen. A házilag előállított robbanószerkezetek robbanása ugyanakkor gyakran civilek halálát okozza.  Az ENSZ adatai szerint több mint 1690 civil halt meg és 3430 sebesült meg idén az év első felében a háború sújtotta országban.