Nyolc emberrel végzett egy pokolgép Afganisztánban

2018.07.31. 10:01

 

Egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában nyolcan meghaltak és negyvenen megsebesültek egy buszon a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban kedden – írja az MTI a helyi kormányzat közleménye nyomán.

A merényletet Bala Buluk körzet Laksak településén követték el. A halottak és sebesültek között sok gyerek és nő volt. A busz Herát tartományból tartott a fővárosba, Kabulba. 

Az elmúlt hónapokban a területen heves harcok bontakoztak ki a kormányellenes tálib szélsőségesek és a kormányerők között. A kormányzati közleményben a tálibokat vádolták meg a merénylet elkövetésével.

A tálibok, akik Irántól is kapnak támogatást, egyre szorosabbra vonják erőiket a nyugat-afganisztáni, Iránnal határos tartomány körül. Tavasszal megpróbálták elfoglalni annak fővárosát és egy duzzasztógátat, de az amerikai erők által támogatott afgán kormányhadsereg májusban visszaszorította őket. Egy évvel korábban a felkelők három alkalommal is kísérletet tettek Faráh tartományi székhely elfoglalására.

A szélsőségesek rendszeresen bevetnek az út mentén elrejtett pokolgépeket és aknákat a biztonsági erők ellen. A házilag előállított robbanószerkezetek robbanása ugyanakkor gyakran civilek halálát okozza.  Az ENSZ adatai szerint több mint 1690 civil halt meg és 3430 sebesült meg idén az év első felében a háború sújtotta országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport