Árpád
-2 °C
4 °C

Nyolc emberrel végzett egy pokolgép Afganisztánban

2018.07.31. 10:01

 

Egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában nyolcan meghaltak és negyvenen megsebesültek egy buszon a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban kedden – írja az MTI a helyi kormányzat közleménye nyomán.

A merényletet Bala Buluk körzet Laksak településén követték el. A halottak és sebesültek között sok gyerek és nő volt. A busz Herát tartományból tartott a fővárosba, Kabulba. 

Az elmúlt hónapokban a területen heves harcok bontakoztak ki a kormányellenes tálib szélsőségesek és a kormányerők között. A kormányzati közleményben a tálibokat vádolták meg a merénylet elkövetésével.

A tálibok, akik Irántól is kapnak támogatást, egyre szorosabbra vonják erőiket a nyugat-afganisztáni, Iránnal határos tartomány körül. Tavasszal megpróbálták elfoglalni annak fővárosát és egy duzzasztógátat, de az amerikai erők által támogatott afgán kormányhadsereg májusban visszaszorította őket. Egy évvel korábban a felkelők három alkalommal is kísérletet tettek Faráh tartományi székhely elfoglalására.

A szélsőségesek rendszeresen bevetnek az út mentén elrejtett pokolgépeket és aknákat a biztonsági erők ellen. A házilag előállított robbanószerkezetek robbanása ugyanakkor gyakran civilek halálát okozza.  Az ENSZ adatai szerint több mint 1690 civil halt meg és 3430 sebesült meg idén az év első felében a háború sújtotta országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?