Ortega elismerte, hogy közel 200 halottja van már a tüntetéseknek

2018.07.31. 05:11

Daniel Ortega nicaraguai elnök elismerte, hogy 195 halálos áldozata van az országban több mint három hónapja tartó politikai erőszakhullámnak - közölte a CNN. 

A közép-amerikai ország kormánya eddig kevesebb mint 60 halálesetet ismert el, miközben jogvédő csoportok több mint négyszázra teszik a halálos áldozatok számát.

A CNN interjút készített Ortegával, és az egyik előzetesen bemutatott interjúrészletben a nicaraguai elnök azzal vádolja a jogvédő csoportokat, hogy hamis adatokat közölnek, kizárólag a hozzájuk érkezett panaszokra hagyatkozva.

A mi számaink, amelyek szintén nem alacsonyak, 195 halottról szólnak

- mondta.

Eszébe sincs lemondani

Az elnök elutasította annak a lehetőségét, hogy referendumon döntsenek a választások előrehozásáról, és arról beszélt, "meg akarja teremteni a feltételeit annak, hogy megerősítsék" az ellenzék és a kormány között a katolikus egyház közvetítésével kezdett párbeszédet, amelyet azonban felfüggesztettek a folytatódó erőszakcselekmények miatt.

Egy másik tévéinterjúban, amelyet az Euronewsnak adott, a nicaraguai vezető leszögezte, hogy nem gondol a lemondásra, amit felajánlottak neki. "Ez nagyon komoly és veszélyes precedenst teremtene az ország számára" - mondta.

Nicaraguában április közepén kezdődtek zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tüntetők Ortega távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.

Az Egyesült Államok hétfőn azt közölte, hogy a büntetőintézkedések, amelyeket a tüntetők elleni fegyveres fellépés miatt három nicaraguai vezető ellen foganatosított, "csak a kezdetét jelentik a lehetséges szankcióknak".

A szabad, tisztességes és átlátható választások az egyetlen út, amely elvezethet a demokrácia helyreállításához Nicaraguában. Támogatjuk a katolikus egyház vezette nemzeti párbeszéd folyamatát...

- írta nyilatkozatában a Fehér Ház.

Mindenért a civilek a hibásak

Az Euronewsnak nyilatkozva ugyanakkor Ortega azt állította, hogy az Egyesült Államok szítja az erőszakot Nicaraguában. "Az igazság az, hogy egy erős ellenséggel állunk szemben" - mondta, azzal vádolva Washingtont, hogy nem kormányzati szervezeteket (NGO) pénzel olyan alapokból, amelyeket "azután az ország destabilizálására, erőszak kiprovokálására, valamint fegyveres csoportok és terrorcselekmények támogatására fordít".

2018-07-28T214659Z 1463377676 RC13DFDF7F70 RTRMADP 3 NICARAGUA-P
Fotó: Oswaldo Rivas / Reuters

Közben hétfőn nicaraguai újságírók tüntettek a főváros Managuában őket érő támadások és fenyegetések ellen. A tiltakozást azt követően hirdették meg, hogy feltehetően kormányhoz hű milicisták vasárnap négy órára elrabolták Roberto Collado újságírót, aki éppen egy tiltakozó nagygyűlésről tudósított az ország nyugati részében lévő Granadából. Collado apja úgy nyilatkozott, hogy fiát elrablói össze-vissza verve engedték szabadon.  • Tippek
  • Bankszámla