Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titokban megfigyelik a repülők utasait Amerikában

2018.07.31. 12:02

Az amerikai légi hatóság (TSA) egy titkos program keretében megfigyeli a repülőgépek utasait, hogy kiszűrje a gyanús elemeket, de a hatóság szerint ezzel nincs semmi probléma – írja a BBC.

A Delta Airlines egyik gépe Los Angeles fölött 2018 júliusában
A Delta Airlines egyik gépe Los Angeles fölött 2018 júliusában
Fotó: Mario Tama

A 2010 óta futó Quiet Skies (csendes egek) nevű programról először a Boston Globe számolt be a hétvégén. A lényege, hogy szövetségi tisztek utasokat figyelnek meg a reptéren és a repülőn, köztük olyanokat is, akikkel szemben semmiféle gyanú vagy probléma nem merült fel. A gyanús egyénekről pedig a tudtuk nélkül lista készül. (Ezen kevesebb mint 50 ember van rajta a lap szerint.)

Az Egyesült Államokban, a TSA alatt működő szövetségi légimarsall-szolgálat civil ruhás, fegyveres biztonsági tisztjeinek a feladata, hogy maguk is utazzanak, és a többi utas között elvegyülve kiszúrják a bűnözőket, és ha kell, fellépjenek ellenük. Ők kapták meg a program részeként a gyanúsnak ítélt utasok megfigyelését is, de médiaértesülések szerint ők maguk is tiltakoztak a gyakorlat ellen.

Túl sokat izzadsz, gyanús-e vagy?

A programban első lépésként egy algoritmus elemzi az utasok utazási mintázatát és kötődéseit. Ennek az eredménye alapján aztán egy tisztviselő eldönti, hogy az illetőt figyelni kellene-e. A Boston Globe által közzétett belső TSA-s dokumentumok [pdf] szerint a légi marsallok olyan viselkedésbeli sajátosságokat figyelnek, mint a túlzott mocorgás, a túlzott izzadás, a "„hűvös, átható tekintet", a tágra nyílt szemmel bámulás, az arc gyakori érintése, az utazás alatti alvás mennyisége és a mobilhasználat.

A TSA közleménye szerint a program célja az utasok és a légi személyzet védelme, és se faji, se vallási hovatartozás alapján nem diszkriminál, illetve az ország saját polgárainak a megfigyelése sem célja. A hatóság szerint ha az adott utazás eseménytelenül lezajlik, akkor a megfigyelt egyéneket békén hagyják.

A Quiet Skies a TSA-n belül is feszültséget okozott. John Casaretti, a Légi Marsallok Szövetségének elnöke szerint például a program elfogadhatatlan, és a népet amúgy is jobban szolgálná, ha a marsallokat a reptéri ellenőrzésekhez és a check-in területre rendelnék, ahol hatékonyan közbe tudnának avatkozni, ha kell.