Árpád
-2 °C
4 °C

Ausztriában a 140 km/órás sebességhatárral kísérleteznek

2018.08.01. 11:18

Kísérleti jelleggel óránként 130-ról 140 kilométerre emelték a sebesség felső határát az A1-es (Bécs-Salzburg) osztrák autópálya két szakaszán. - írja az MTI.

Szerdától összesen 120 kilométeren lépett életbe a kísérleti korlát:

  1. az alsó-ausztriai Melk és Oed közötti 88 kilométeres szakaszon,
  2. a felső-ausztriai Haid és Sattledt közötti 32 kilométeres szakaszon

A próbaidő egy évig tart, ezalatt mérik a levegőszennyezettség, a zajártalmat, a valós átlagsebességet és a balesetek arányát, ezek alapján döntenek a "Tempo 140" esetleges végleges bevezetéséről. A kísérleti jelleg miatt a hatóságok osztrák hírügynökségi információk szerint elnézőek lesznek a megemelt sebességhatárt kis mértékben túllépő autósokkal, így - legalábbis Felső-Ausztria területén - elvileg akár a 159 kilométeres száguldást is büntetlenül meg lehet úszni.

Az APA számítása szerint a leghosszabb részszakaszon, az Oed és a melki híd közti 44,6 kilométeren 88 másodpercet takaríthatnak meg a menetidőből az autósok az új csúcssebességgel.

A közlekedési minisztérium döntését a sebességhatár felemeléséről egyébként minden ellenzéki párt bírálta, mint a környezetre és az utazók biztonságára ártalmas "populista" intézkedést. Norbert Hofer szabadságpárti közlekedési miniszter viszont hangsúlyozza, hogy a 130 kilométeres sebességhatárt 1974-ben vezették be,

azóta az autók tisztábbak és biztonságosabbak lettek.

Európában csak két másik országban, Lengyelországban és Bulgáriában megengedett a 140 kilométeres sebesség autópályán, a legtöbb helyen a 130 kilométer/óra a felső határ, sőt nyolc országban csak 120, Németországban pedig nincs kötelező felső határ, de ajánlott a 130.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?