Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfedett arccal tüntettek a dánok a burka betiltása ellen

2018.08.02. 18:10

Több százan tüntettek a burka betiltása ellen Koppenhágában szerda délután. A főként fiatalokból álló tömeg azután vonult utcára, hogy szerdán életbe lépett a nikáb, a burka és más, arcot eltakaró ruhadarabok viselését tiltó törvény Dániában. Ellenzői szerint a döntés negatívan érinti azokat a muzulmán nőket, akik maguktól szeretnének nikábot vagy burkát viselni, és sérti a vallási önkifejezéshez fűződő jogukat.

Dánia a döntéssel csatlakozik Franciaországhoz (ahol már 2011-ben betiltották az arcot eltakaró kendők viselését), Belgiumhoz, Ausztriához, Hollandiához valamint Svájc egyes kantonjaihoz. A törvényt május végén szavazta meg a dán parlament. A törvényt előterjesztő Dán Néppárt egyik parlamenti képviselője szerint "a törvény elfogadása egy nagy lépés volt az ország számára". A párt az arcot el nem fedő fejkendők betiltását is tervezi. 

Dániában jelenleg körülbelül 285 ezer iszlám vallású ember él. Közülük mindössze 150-200-an hordanak nikábot vagy burkát napi szinten a Koppenhágai Egyetem kutatása szerint.