Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bekérették Ukrajnában a magyar ügyvivőt Orbán tusványosi kijelentései miatt

2018.08.02. 12:40

Csütörtökön bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba magyar ügyvivőt Orbán Viktor miniszterelnök Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban Tusványoson mondott barátságtalan kijelentései miatt – írja az MTI.

A kijevi külügyi tárca közleménye szerint az ukrán fél határozottan tiltakozott a "hivatalos Budapest" által Ukrajnával kapcsolatban tett barátságtalan lépések miatt, szerintük a magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra.

Az ukrán külügy azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor július 28-án, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában beszélt arról, hogy

szerinte nincs realitása annak, hogy az ukránok belépnek az EU-ba, NATO-ba és csatlakoznak a Nyugathoz, az oroszok vissza fogják billenteni ezt az állapotot.

Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a magyar kormányfő kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország konfrontálódik az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe.

Az ukrán fél a magyar diplomatának egyúttal tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki, akinek illetékességi körébe vonta Ukrajna szuverén területének egy részét.