Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vatikán: Minden körülmények között elfogadhatatlan a halálbüntetés

2018.08.02. 15:17

A római katolikus egyház minden körülmények között elfogadhatatlannak nyilvánította csütörtökön a halálbüntetés alkalmazását, megváltoztatva ezzel eddigi tanítását a kérdésben – írja az MTI.

A Vatikán közlése szerint úgy változtattak a katekizmuson, hogy az tükrözze Ferenc pápa nézeteit, aki korábban már kijelentette, a halálbüntetést el kell törölni, ugyanis az, hogy ne ölj, nem csak az ártatlanokra, hanem a bűnösökre is vonatkozik.

Korábban a katolikus egyház tanítása évszázadokon keresztül megengedte a halálbüntetés alkalmazását bizonyos ritka, szélsőséges esetekben, amikor

ez az egyetlen módja annak, hogy hatékonyan meg tudjanak védeni emberi életeket egy kegyetlen agresszorral szemben,

de az egyház álláspontja már a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa idejében kezdett megváltozni.

A Vatikán csütörtöki közlése szerint az egyház korábbi politikája mára idejétmúlttá vált, és a társadalom védelmét más módokon is lehet biztosítani. Az új tanítás értelmében a halálbüntetés megengedhetetlen, mert az az ember sérthetetlensége és méltósága elleni támadás.

A katekizmus módosítása ugyanakkor várhatóan heves ellenállásba ütközik majd olyan országokban, ahol sok katolikus támogatja a halálbüntetés alkalmazását, így például az Egyesült Államokban is.