Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először ismerte el a saríát egy brit bíróság

2018.08.02. 12:24

Először ismerte el a saríát, azaz az iszlám vallásjogot egy brit bíróság egy válási ügyben, ami precedenst teremthet a jövőre nézve a saría alapján kötött házasságok megítélésében – írja az MTI.

A Felsőbíróság döntése értelmében az iszlám vallásjogban a házasságkötésnek megfelelő szertartás, a nikah a brit családjog alá tartozik, ami azt jelenti, hogy a feleség bíróságra mehet az ügyben, és igényt tarthat a vagyonmegosztásra is, amire korábban nem lett volna lehetősége.

A férj azzal érvelt, hogy jogi értelemben véve sosem voltak házasok, a bíróság azonban ennek ellenére úgy döntött, elismerik a házasságot. Álláspontjuk szerint a pár, ami 1998-ban házasodott össze, férjként és feleségként élt, így is mutatták be egymást és ugyanazoknak a feltételeknek feleltek meg, mint azok, akik hivatalos polgári esküvőt tartottak.

Az ügynek rendkívül nagy jelentősége lehet majd azon nők számára, akik a saría szerint házasodnak, így ugyanis a jövőben lehetőségük lehet majd arra, hogy elváljanak a férjüktől, és osztozzanak a vagyonon, emellett pedig az ügyintézés is gyorsabb lehet majd.

Egy idén közzétett kormányzati jelentés szerint a muszlim házasságban élő nők közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem védi őket a jog, hacsak nem kötnek polgári házasságot is a nikah mellett. A vallásjog értelmében ugyanakkor gyakran a szinte kizárólag férfiakból álló saría tanácsokhoz kell fordulniuk, ha véget akarnak vetni a házasságuknak, és gyakran nekik kell engedményeket tenniük, míg a férfiak egyáltalán nincsenek erre kötelezve.