Ágnes
-5 °C
2 °C

Japánban bevezetnék a szabad hétfő délelőttöt a munkaadók

2018.08.03. 17:59

A japán kormány arra ösztönzi a vállalatokat, hogy biztosítsanak szabad hétfő délelőttöt munkatársaiknak, ezzel enyhén oldva a munkamániás ország merevségén - írja az MTI.

A "Ragyogó hétfők" kezdeményezés egy szélesebb körű kampány része, amellyel elejét akarják venni a túlságosan hosszú munkaidőnek. A szabad hétfő délelőttel a gazdasági minisztérium azt szeretné elérni, hogy legyen alkalmuk a munkavállalóknak időnként kipihenni magukat.

Az ötlet a februárban bevezetett, úgynevezett prémium péntekhez kapcsolódik, amikor a cégek engedélyezik az alkalmazottaknak, hogy hamarabb távozzanak a munkából, hogy több időt töltsenek családjukkal vagy vásárlással. A szabad péntek délutánok bevezetése után végzett felmérés szerint a vállalatoknak csupán 11,2 százaléka biztosította a lehetőséget, a cégek arra hivatkoztak, hogy a hónap végére túl sok munka gyűlt fel.

A kormány elképzelése szerint a szabad hétfőt a hónap utolsó péntekje után kellene biztosítani a munkavállalóknak.

A gazdasági minisztérium hétfőn maga is tesztelte az ötletet, engedélyezte, hogy a munkatársak egyharmada csak ebéd után kezdjen dolgozni. Az illetékesek szerint a több száz alkalmazott délelőtti hiánya nem hatott negatívan az intézmény munkájára. 

Japán kénytelen volt szembenézni merev munkakultúrájával, amikor a túlmunka miatt öngyilkosságot követett el 2015-ben egy 24 éves férfi, akinek a halála előtti hónapokban több mint száz túlórája gyűlt össze. A hatóságok halálát a karosi, azaz a túlmunka miatti halál számlájára írták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!