Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merkel már csak a harmadik legnépszerűbb politikus

2018.08.03. 11:59

Merkel népszerűsége csökkent, miközben a szélsőjobb népszerűsége rekordot döntött Németországban egy friss közvélemény-kutatás szerint, írja a Reuters. Az ARD DeutschlandTrend felmérése szerint Merkel konzervatív szövetsége 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik augusztus elején, ami egy százalékos esés az egy hónappal ezelőtti mérésekhez képest.Merkel és pártjai népszerűségvesztéséhez hozzájárultak az elmúlt hónapban történt botrányok, leginkább a szembenállás a kormányban menekültkérdésben. Eközben a bevándorlóellenes AfD népszerűsége rekordmagas 17 százalékra emelkedett.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a tavaly szeptemberi szövetségi választásokokon a CDU/CSU 32,9 százalékkal nyert, az AfD 12,6 százalékkal, először került be a Bundestagba, és mindjárt a harmadik legnagyobb pártként debütálva.

Az SPD (szociáldemokraták) 20,5 százalékot kapott a választáson, most 18 százalékon áll.

A felmérés a politikusok népszerűségére is kiterjed. A legnépszerűbb politiklus a szociáldemokrata külügyminiszter, Heiko Maas, második a pénzügyminiszter, Olaf Scholz, miközben Merkel a harmadik legnépszerűbb politikus lett.