Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Négy nap után sikerült kimenekíteni egy fagyban rekedt hegymászót Új-Zélandon

2018.08.03. 17:54

Négy nap után sikerült kimenekíteni egy fagyban rekedt ausztrál hegymászót az Új-Zéland Déli-szigetén magasodó Aspiring hegyről, írta az MTI. Az új-zélandi Mentéskoordináló Központ közleménye szerint a 29 éves katonát, Terry Harchot enyhe fagyási sérülésekkel szállították be pénteken a Dunedini Közkórházba az után, hogy egy helikopteres akció keretében lehozták a hegyről.

A tapasztalt ausztrál mászó egyedül indult útnak múlt pénteken a 3033 méter magas Aspiring hegyre (maori nyelven Tititea), és hétfőn kellett volna visszaérnie. Egy barátja értesítette a hatóságokat, Harch pedig nagyjából hétfő délben adott le vészjelzést.

A mentőcsapatoknak azonban csak csütörtök délutánra sikerült megtalálniuk a férfit, aki akkor már majdnem egy hete volt egyedül odakint a fagyban, küzdve a 60 kilométer per órás széllökésekkel és az erős havazással. Mivel a rossz időjárási viszonyok és a lavinaveszély miatt a mászót nem lehetett azonnal kimenekíteni, egy mentőegység a férfival maradt. Ellátták meleg ruhával, sátorral, élelemmel, és a csapat felkészült az utolsó éjszakára a hegyen.