Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz kémnő dolgozhatott a moszkvai amerikai nagykövetségen

2018.08.03. 08:17

Orosz kém férkőzhetett be a moszkvai amerikai nagykövetségre, és dolgozhatott ott több mint egy évtizedig, írta a Guardian.

Az orosz állampolgárságú nőt a Secret Service (Egy védelmi kormányügynökség, ők adják az elnökség testőrségét is, és nyomozati jogkörük is van például pénzhamisítási ügyekben, de szigorú értelemben véve nem titkosszolgálat, mint azt a név sugallja) alkalmazta, és valószínűleg hozzáférése volt az ügynökség belső hálózatához és mailrendszeréhez, ezáltal bizalmas anyagokhoz is, mint például az elnök és alelnök napirendje.

A nő 2016-ban, egy ötévenkénti rutinvizsgálat nyomán lett gyanús, amit egy másik kormányzati biztonsági hivatal két embere végzett el Moszkvában, Londonban és Frankfurtban. Arra jöttek ugyanis rá, hogy a nő rendszeresen és engedély nélkül találkozik FSZB-sekkel, azaz orosz titkosszolgákkal. 2017 januárjában ezt jelezték is, de a Secret Service nem indított átfogó belső vizsgálatot, hanem hónapokkal később, nyáron csendben kirúgták a nőt, valószínűleg azért, mert tartottak attól, hogy nyilvános ügy lesz a dologból, ami elég kellemetlen lett volna nekik.

A Guardiannak hivatalosan azt állította a Secret Service, hogy a nő nem volt fontos pozícióban, nem fért hozzá nemzetbiztonsági anyagokhoz, de azt nem cáfolták, hogy potenciális kémként azonosították. A lap megpróbálta megkérdezni a nőt is, aki nem reagált a megkeresésekre. A cikk azt is állítja, hogy a potenciális veszélyről nem értesítettek egy kongresszusi bizottságot sem, és Robert Mueller különleges ügyészt sem, aki a Trump és oroszok közti összejátszás gyanúját vizsgálja.