Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Rohamrendőrség oszlatta fel a zimbawei ellenzéki vezető sajtókonferenciáját

2018.08.03. 17:59

A zimbabwei rohamrendőrség 20 fős egysége pénteken szétkergette a Nelson Chamisa ellenzéki vezető hararei sajtókonferenciáján megjelent több tucat újságírót, írta az MTI. Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) 40 éves vezetője választási csalásra hivatkozva elutasítja a hétfői elnök-, parlamenti és helyhatósági voksolás eredményét, amely szerint Emmerson Mnangagwa, hivatalban lévő elnök és pártja, a ZANU-PF győzött.

Chamisa egy zimbabwei szállodában akart sajtókonferenciát tartani, amikor a rohamrendőrök megjelentek és menekülésre késztették az újságírókat. Mnangagwa a történtekre reagálva kijelentette: "A Bronte Hotelben lejátszódott mai jeleneteknek nincs helyük társadalmunkban, ezért sürgősen kivizsgáljuk az ügyet, hogy megértsük, mi is történt valójában" - írta az államfő a Twitteren.

"Tisztességesen és befolyásmentesen megnyertük a választást, és nincs mit rejtegetnünk, nincs mitől félnünk. Mindenkinek szabad a sajtóhoz beszélnie, amikor csak jónak látja" - mondta. Az ellenzéki vezető korábban az ország igazságszolgáltatásának függetlenségét megkérdőjelezve azt közölte, hogy nem hajlandó bírósághoz fordulni az elnökválasztás eredménye miatt, egyik legfrissebb nyilatkozatában viszont már mondta, hogy minden törvényes és alkotmányos eszközt meg fog ragadni a választás érvénytelenítésére.

"Mugabe úr legalább kifinomult volt" - utalt Chamisa a tavaly államcsínnyel elmozdított 94 éves Robert Mugabéra, aki 37 éven át volt hatalmon. Szerinte a választási bizottság által közzétett adatok szerinte sehogy sem állnak össze.

Szerdán a hadsereget vetették be páncélozott járművek és helikopterek támogatásával a köveket dobáló ellenzéki tüntetők ellen, akik azt állították, hogy a ZANU-PF meghamisította az elnökválasztás eredményét. Hat ember meghalt, amikor - részben álarcos - katonák automata fegyvereikből tüzet nyitottak a tömegre. A netre felkerült videofelvételek szerint a katonák fegyvertelen emberekre lőttek.