Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A hőség miatt leállítottak négy reaktorblokkot Franciaországban

2018.08.04. 17:08

Franciaországban is tombol a hőség: az Electricité de France áramszolgáltató a forróság miatt három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását is elrendelte szombaton.

Az EDF szóvivője a Rhone és Rajna hűtésre használt vízének magas hőmérsékletével magyarázta az ideiglenes leállást. Két reaktort az EDF által üzemeltetett Bugey atomerőműben, egyet St. Albanban, egyet pedig a német határon fekvő Fessenheimben kapcsoltak le átmenetileg, írja az MTI.

Az EDF atomerőművei a Rhone és Rajna vizét használják a reaktorok hőmérsékletének szabályozásához, majd a felmelegedett vizet visszaeresztik a két folyóba. Az élővilág védelme érdekében a hatóságok korlátozzák, hogy az atomerőművek mennyi vizet használhatnak erre a célra, illetve a visszavezetett víz átlaghőmérsékletét, amely nem haladhatja meg a 28 Celsius fokot.

A Rhone folyó völgyében a hőmérséklet helyenként a 37 Celsius fokot is elérte, de nemcsak itt, hanem az egész országban forróság van. A reaktorblokkok leállítását annak ellenére rendelték el, hogy részben a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett az energiaigény.