Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hőség miatt leállítottak négy reaktorblokkot Franciaországban

2018.08.04. 17:08

Franciaországban is tombol a hőség: az Electricité de France áramszolgáltató a forróság miatt három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását is elrendelte szombaton.

Az EDF szóvivője a Rhone és Rajna hűtésre használt vízének magas hőmérsékletével magyarázta az ideiglenes leállást. Két reaktort az EDF által üzemeltetett Bugey atomerőműben, egyet St. Albanban, egyet pedig a német határon fekvő Fessenheimben kapcsoltak le átmenetileg, írja az MTI.

Az EDF atomerőművei a Rhone és Rajna vizét használják a reaktorok hőmérsékletének szabályozásához, majd a felmelegedett vizet visszaeresztik a két folyóba. Az élővilág védelme érdekében a hatóságok korlátozzák, hogy az atomerőművek mennyi vizet használhatnak erre a célra, illetve a visszavezetett víz átlaghőmérsékletét, amely nem haladhatja meg a 28 Celsius fokot.

A Rhone folyó völgyében a hőmérséklet helyenként a 37 Celsius fokot is elérte, de nemcsak itt, hanem az egész országban forróság van. A reaktorblokkok leállítását annak ellenére rendelték el, hogy részben a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett az energiaigény.