Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezuhant egy helikopter Szibériában, 18-an meghaltak

2018.08.04. 07:30

Lezuhant egy helikopter a szibériai Igarka közelében szombat reggel. Az MTI orosz sajtóértesülések alapján azt írja, hogy a balesetben 18-an meghaltak. A Mi-8-as típusú helikopter fedélzetén háromfős legénység és 15 utas tartózkodott. A UTair orosz légitársaság helikoptere a felszállási ponttól két kilométerrel távolabb földbe csapódott, majd kigyulladt. 

A balesetet az első vizsgálat adatai szerint az okozta, hogy az Mi-8-as helikopter rotorlaptájai beakadtak egy teherszállító helikopter emelőszerkezetébe. 

A helikopter a Vankor-Purpe útvonalon haladt, a felszállás helyétől nem messze zuhant le. A beszámolók szerint az időjárási viszonyokkal nem volt gond, a gépet 2010-ben gyártották és jó műszaki állapotban volt, vezetője pedig egy tapasztalt 33 éves pilóta volt.  A teherszállító helikopterrel nem történt baleset, épségben tudott leszállni a vankori reptéren.

Az időjárási viszonyok megfelelőek voltak. A 2010-ben gyártott gép jó műszaki állapotban volt, és egy gyakorlott, 33 éves pilóta vezette, aki már mintegy 6 ezer nyári órát repült. 

A teherszállító helikopter, amelynek a terhet emelő szerkezetébe akadtak bele az utasszállító helikopter rotorszárnyai, nem sérült meg, és baj nélkül leszállt a vankori repülőtéren. Az orosz Államközi Légiközlekedési Bizottság (MAK) bizottságot állított fel a katasztrófa okainak tisztázására, ami a fekete dobozokat is megvizsgálja. Ezek megfelelő állapotban vannak, de hogy a rajtuk rögzített adatok alkalmasak-e megfejtésre, csak a dobozok felnyitása után lehet megállapítani.