Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így hozza rém kellemetlen helyzetbe az iráni szankció az európai cégeket

2018.08.05. 12:56
Az Airbus által épp leszállított A321-es 2017 januárjában Teheránban
Az Airbus által épp leszállított A321-es 2017 januárjában Teheránban
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A héten életbe lépő amerikai szankciók előtt öt ATR regionális repülőgépet vett át az iráni IranAir légitársaság. A hét végén szállította le az ATR 72-600 típusú, légcsavaros regionális repülőgépeket az Airbus és az olasz Leonardo (korábbi nevén Finmeccanica) hadiipari konszern közös vállalata, az ATR, amely a franciaországi Toulouse városban gyártja a gépeket, írja az MTI.

Az IranAir összesen 20 ilyen repülőgépet rendelt, és ebből már nyolcat kézhez is kapott. Az ATR teljes idei gyártási terve 80 repülőgép. A vállalatnak tehát nagy érvágást jelent majd, ha nem tudja leszállítani az iráni megrendelés 12 fennmaradt gépét.

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás keretében 2015-ben feloldották az ország ellen korábban életbe léptetett szankciókat. Donald Trump elnök azonban májusban bejelentette az Egyesült Államok kilépését a megállapodásból és a szankciók ismételt életbe léptetését az év második felében.

Az IranAir légitársaság a szankciók feloldását követően összesen kétszáz repülőgépre szóló megrendelést adott le nyugati cégeknek. Az Airbus száz, a Boeing pedig nyolcvan iráni megrendelést kapott. A Boeing azonban az Airbus céggel ellentétben nem könyvelte el az iráni megrendeléseket azzal az indokkal, hogy nem kapott rájuk foglalót.