Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A baloldali pártok is megpróbálkoznak a kormányalakítással Szlovéniában

2018.08.06. 22:23

Marjan Sarecet, a június 3-i szlovéniai választásokon a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Sarec Listája (LMS) párt elnökét jelölik a baloldali pártok szerdán miniszterelnöknek, jelentette be maga Sarec Ljubjanában.

Sarec a Szociáldemokrata Párttal (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártjával, a Modern Közép Pártjával (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártjával (Stranka AB) és a nyugdíjaspárttal (DeSUS) tartott megbeszélés után beszélt erről. A találkozón a szélsőbaloldali Baloldal (Levica) képviselői is rész vettek. Az ötpárti koalíció egyben Dejan Zidant, a szociáldemokraták elnökét javasolja a házelnöki tisztség betöltésére.

A Baloldal korábban bejelentette, hogy a koalícióban nem vesz részt, viszont kész külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormánynak.

Sarec elmondta, hogy a kormányalakítási tárgyalások első körében senkinek sem volt bátorsága miniszterelnököt jelölni, az ötpárti koalíció ezért a második körben megteszi ezt a lépést. A koalíciós szerződés még nem végleges, de szerinte nincs benne semmi olyan, ami ne tette volna számára lehetővé a bejelentést.

Ezzel szemben Luka Mesec, a Baloldal elnöke a tanácskozás után a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a szerződést még nem hangolták össze, pártja pedig egyértelmű kötelezettségvállalást és együttműködési formát szeretne, mielőtt Sarec jelölésének támogatásáról döntene.

Mesec elmondta, hogy az ötpárti koalíció elutasította a Baloldal javaslatait, és saját indítványokkal ált elő. Ezt még meg kell vitatnia a Baloldal vezetőségének, a tárgyalások a többi párttal pedig kedden folytatódnak. Sarec azt mondta, amennyiben a Baloldal úgy dönt, hogy nem írja alá a dokumentumot, nem lesz kormány.

Borut Pahor államfő, akinek a hivatalos választási eredmények közzététele utáni 30 napon belül kellett volna javaslatot tennie a miniszterelnök-jelölt személyére, ezt nem tudta megtenni, mert egyik jelölt sem rendelkezett a szükséges támogatással. Ugyanis sem a választásokon győztes ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, Orbán Viktor barátja, Janez Jansa volt miniszterelnök, sem a második legtöbb szavazatot kapott, Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja nem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel.

Július 28-tól ezért hivatalosan is megkezdődött a kormányalakítási tárgyalások második köre, amelyre 14 nap van. Az elnök mellett azonban már a frakciók is javaslatot tehetnek a miniszterelnök személyére, és ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a kormány megválasztásához abszolút többség, elég a jelenlevők többségének támogatása, írja az MTI.