Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indonézia visszaadja a lopott pénzen vett jachtot Malajziának

000 13O4XZ
2018.08.06. 17:01

Facebook-videóban közölte a maláj miniszterelnök, Mahathir Mohamad, hogy Indonézia visszaadja azt a luxushajót Malajziának, amit a kormányzati fejlesztési alapból ellopott pénzből vásároltak, írja a Bloomberg.

Úgy gondoljuk, hogy a jacht a maláj kormányhoz tartozik, mert olyan maláj pénzből vették, amit elloptak

– mondta Mohamad. A hajó egyébként már úton van hazafelé, kedden várják a maláj Port Klang kikötőbe. Nem marad sokáig ott, mert a kormány szerint el kell adniuk azért, hogy a lehető legtöbb pénz visszajöjjön abból, amit elloptak tőlük.

Mohamad megköszönte az indonéz kormánynak és elnökének, Joko Widodo-nak, hogy visszaszolgáltatják a 250 millió dollárt érő jachtot, az Equanimity-t. A hajót még Bali kikötőjéből foglalta le az indonéz rendőrség az FBI-jal együtt. Szerintük a hajó tulajdonosa, Jho Low körülbelül 4,5 milliárd dollárnyi pénzmosást csinált az 1MDB-re hallgató kormányzati fejlesztési alapból, amit korábbi korrupt maláj miniszterelnök, Najib Razak hozott létre.

Low egy nyilatkozatot is kiadott, amiben a hajó visszaadása ellen szól, de Mohamad szerint csak az lehet a hajó valódi tulajdonosa, aki be tudja bizonyítani, hogy nem lopott pénzből vette azt. A hajón egyébként helikopter-leszállópálya, medence, tornaterem és moziterem is is van.

(Borítókép: Equanimity - Fotó: Sonny Tumbelaka / AFP)