Árpád
-2 °C
4 °C

Trump maximális nyomásgyakorlásra készül Irán ellen

2018.08.06. 23:47

A Fehér Ház Donald Trump elnök aláírásával közleményt adott ki, amelyben bejelentette az Irán elleni szankciók megújítását. A szankciók helyi idő szerint éjféltől lépnek életbe. Trump megismételte korábbi álláspontját, miszerint „szörnyű, egyoldalú megállapodás" volt a 2015-ben hat ország és az EU által megkötött atomalku, amit májusban az Egyesült Államok felrúgott.

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott elnöki rendelet 21 pontban és több alpontban rögzítve sorolta fel az egyes büntető intézkedéseket, amik többek között az autóiparra, és nemesfémekre vonatkoznak. Az energia- és olajipari szankciókat november 4-től vezetek majd vissza. A konfliktusról itt írtunk bővebben>>>

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este Szingapúrból visszatérőben a repülőgépen az őt kísérő újságíróknak leszögezte, hogy az amerikai kormány célja a maximális nyomásgyakorlás Teheránra, a végcélja pedig az atomprogram teljes feladása. John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó pedig azt mondta, hogy Washington a szankciókkal nem rendszerváltozást akar Iránban, hanem azt, hogy az iráni vezetés tárgyalóasztalhoz üljön az Egyesült Államokkal, valamint „teljes mértékben és valóban ellenőrizhetően" adja fel atomfegyver-, és ballisztikusrakéta-programját.

Haszán Róháni iráni elnök értelmetlennek minősítette a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, mert szerinte ezekhez jóhiszeműség kell. Szankciók idején nem lehet tárgyalni, szerinte az USA nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit, és kilépett a nemzetközi megállapodásokból. „Ha összefogva dolgozunk, az Egyesült Államok nagyon hamar megbánja a tettét, és hónapok alatt kudarcra ítéljük a szankciókat" – jelentette ki magabiztosan az iráni elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?