Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egy algériai üzletember kifizetné a dán burkabírságot

2018.08.07. 14:02

Egy algériai üzletember felajánlotta, hogy átvállalja a dán burkatörvény miatt kiszabott bírságok kifizetését - jelentette ka Berlingske című dán napilapra hivatkozva az MTI.

A politikai aktivistaként is tevékenykedő Rasíd Nekkáz a lapnak úgy nyilatkozott: a jövő hónapban Dániába látogat, hogy befizesse az augusztus 1-jén életbe lépett, az arcot eltakaró ruhadarabok viseletét tiltó jogszabály értelmében kiszabott bírságokat. Nekkáz hozzátette:

ő maga ugyan ellenzi a nikábot, de védelmébe veszi a nikáb viselésének jogát, csakúgy, mint az ahhoz való jogot, hogy a nők szabadon eldönthessék, kívánnak-e fejkendőt, hidzsábot hordani.

A nikáb a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muszlim nők földig érő köpenyük fölött viselnek, a hidzsáb pedig csak a hajat és részben a homlokot takaró kendő, utóbbira a dániai tilalom nem vonatkozik. Ahogy a kipára és a turbánra sem, a kormány szerint ugyanis a május végén megszavazott törvény nem vallási motivációjú.

Nekkáz a korábbiakban már európai országokban, a többi közt Belgiumban és Franciaországban is fizetett be a hasonló tiltásokból fakadó bírságokat.

A dán rendőrség a múlt hét végén szabta ki az első bírságot az új jogszabály rendelkezéseinek megsértéséért, egy nikábot viselő 28 éves nőt 1000 koronára (43 ezer forint) bírságoltak meg.

Martin Henriksen, a jobboldali populista Dán Néppárt (DF) képviselője kedden kijelentette: ha Nekkáz kifizeti a nőre kiszabott bírságot, az összeget bevételnek kell tekinteni, az érintettnek pedig ennek megfelelően adózási kötelezettsége keletkezik - jelentette a Ritzau dán hírügynökség.

A többszöri szabálysértők akár 10 ezer koronás (430 ezer forint) pénzbírsággal vagy hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. Továbbá, aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerít az arca elfedésére, arra pénzbírságot, de akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Egy 2010-ben készült jelentés kétszázra becsülte azoknak a nőknek a számát az 5,7 millió lakosú Dániában, akik az arcukat teljesen eltakaró kendőt - burkát vagy nikábot - viselnek.

Az új törvény ellen több százan tüntettek Koppenhágában múlt héten. Az ellenzők szerint a döntés negatívan érinti azokat a muzulmán nőket, akik maguktól szeretnének nikábot vagy burkát viselni, és sérti a vallási önkifejezéshez fűződő jogukat.