Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csaknem harminc dzsihadistával végeztek a sivatag mélyén

2018.08.07. 05:57

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább 28 fegyveresével végeztek egy hétfői támadásban Szíria keleti részén a kurd-arab autonóm terület katonai ernyőszervezete, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai - írta a londoni székhelyű, de megbízható szíriai informátorhálózatot működtető Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

Az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásaival támogatott harcosok Deir ez-Zór tartomány Bir al-Meleh régiójában csaptak le a megsemmisített Kalifátus egyik utolsó sivatagi maradványára; mivel a tisztogató harcok kedden is folytak, ezért az áldozatok számának növekedésére lehet számítani.

Július végén, a nemzetközi koalíción belüli francia erők parancsnoka, Francois Parisot tábornok azt állította, hogy a dzsihadisták már csupán egy keskeny területet tartanak ellenőrzésük alatt Szíria keleti részén, az iraki határ közelében. Úgy vélekedett, hogy az IS fegyvereseinek száma már csupán néhány százra tehető. Hozzátette ugyanakkor, hogy az utolsó dzsihadisták elleni harc még két-három hónapig is eltart.

Az Iszlám Állam egyébként Szíriában és Irakban még több sejttel rendelkezik, ezek visszatértek a szervezet 2010-es évek elején folytatott gerillataktikájához. Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, a szíriai Szuejda régiójában 255 drúz nemzetiségű embert öltek meg egy rajtaütésben, és 36 nőt meg gyereket raboltak el a dzsihadisták, akik Szíriában még a peremvidékekről is kiszorultak. Deir ez-Zór mellett ugyanis az ország nyugati felében található, Jordánia és Izrael közé ékelt Jarmúk térségéből pont ezekben a napokban füstölték ki az Iszlám Államnak hűségesküt tett Khalid ibn al-Valid Hadseregét az orosz támogatással harcoló kormánycsapatok.