Viola
-5 °C
-2 °C

Tombol Kalifornia történelmének legnagyobb erdőtüze

2018.08.07. 12:10

Kaliforniában az állam történetének legnagyobb tűzvésze dúl - számolt be kedden a Guardian amerikai kiadása. A nyári szárazságban elharapózó lángok két budapestnyi, 1150 négyzetkilométerre terjedtek ki, és hétfő estig 87 lakóépületet és 82 más épületet pusztítottak el. Kaliforniában az idén heten haltak meg eddig különféle erdő- és bozóttüzekben, és 10 települést kellett legalább részben evakuálni. A tűznek alig a 30 százalékát sikerült izolálni, pedig 14 ezer tűzoltó harcol a lángok ellen.

A USA Today azt írja, a "Mendocino Komplex Tűzeset" néven említett katasztrófa valójában két, egymástól függetlenül kitört tűzesetet takar. A lángokat július utolsó napjaiban észlelték először, és lassú, de folyamatos terjedést követően hétfőn kaptak igazán erőre, amikor is feltámadt a szél. A tűzvész egyelőre kevéssé lakott területeket érint, de az állam hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy további 11 300 ház kiürítése válhat szükségessé. 

És mintha a kaliforniaiaknak nem lenne elég bajuk a tűzzel, a katasztrófába beleokoskodott Donald Trump is, aki a Twitteren osztotta ki Jerry Brown (nyilván demokrata párti) kormányzót, hogy miért követte mereven azt a helyi előírást, mely előírja, hogy természetvédelmi okokból kifolyólag a víztározók tartalékainak egy részét vissza kell vezetni a természetes vizekbe, patakokba, folyókba. 

Kaliforniában a - részben a globális éghajlatváltozásra visszavezethető - szárazságnak köszönhetően évről-évre ez egyre nagyobb tűzvészekkel kell megküzdenie a hatóságoknak. Az eddigi rekordot a Thomas névre keresztelt tűz tartotta (alig hét hónapig), mely tavaly decemberben és januárban több mint 1000 épületet perzselt fel, és megfékezése két tűzoldó életébe került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!