Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tálibok titkos tárgyalásokat folytattak a kínai kormánnyal

2018.08.07. 12:53

Kínai tisztségviselők többször is titkos találkozókat bonyolítottak le az afganisztáni tálibokkal az elmúlt egy évben - szemlézte az MTI a Financial Times kedden megjelent, pakisztáni kormányzati forrásokon alapuló riportját. 

A kínai törekvések egészen odáig elmentek, hogy az iszlám szélsőségesek vezetőit még Pekingbe is meghívták, ahol azok ellátogattak egy mecsetbe és egy halal ételeket kínló étterembe. És hogy miről volt szó a tárgyalásokon? Megvitatták például a Kína Hszincsiang tartományából elmenekülő és a Pekinggel szembeni ellenállást afgán területekről szervező muszlim ujgurok ügyét.

A kínaiak egy ideje már próbálják rábírni a tálibokat a lassan már 17 éve megoldatlan afganisztáni helyzet rendezését szolgáló tárgyalásokra, de a találkozók célja lehetett Kína részéről az is, hogy bizonyítsa, toleránsabb lett a muszlimokkal (akiket egyébként odahaza brutális elnyomás alatt tart). 

A kínai külügyminisztérium nem tagadta a találkozókról szóló értesülést. Azt hangoztatta, hogy Kína támogatja az afgán kormányt, és elismeri, hogy Kabul hatáskörébe tartozik a békefolyamat, de Kína támogat minden felet a mielőbbi politikai megbékélésben.

Egyébként szintén a Financial Times szellőztette meg korábban azt, hogy az amerikaiak is találkoztak az ellenük dzsihádot folytató tálibokkal, az elmúlt három hónapban legalább kétszer, méghozzá Katarban, ahol a tálibok politikai képviseletet tartanak fenn.

Önmagában az a tény, hogy Kína hajlandó közvetlenül tárgyalni a tálibokkal, azt mutatja, hogy Peking egyre jelentősebb szerepre törekszik a közép- és dél-ázsiai politikában. Pakisztánban például 60 milliárd dolláros beruházást tervez az ország infrastruktúrájának fejlesztésére, cserébe a guadari mélytengeri kikötő használatáért.