Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Iszlám Államtól hazatért dzsihadistákat kaptak el Macedóniában

2018.08.07. 12:27

Hét iszlamistát fogtak el a macedón hatóságok kedden, akik korábban feltehetően Szíriában és Irakban szereztek harci tapasztalatot az Iszlám Állam soraiban - írja az MTI. 

A gyanúsítottak 23 és 41 év közötti macedón állampolgárok, letartoztatásuk nemzetközi elfogatóparancs alapján, keddre virradóra történt.  A nyugat-balkáni országokból több százan - a legtöbben Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból - csatlakoztak az Iszlám Állam szíriai és iraki harcosaihoz 2012 óta, ám a nagy nyugat-európai terrortámadásokat követően megszigorított törvényeknek - illetve az évekig nyitott török határ lezárásának - köszönhetően 2016 óta ez a forgalom megszűnt. 

A macedón terrorellenes törvény is tiltja a külföldi harcokban való részvételt. A jogszabály 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Macedónia területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat.

Hivatalos becslések szerint Macedóniából 130-an csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz, legalább egy tucatnyian életüket vesztették, többen pedig visszatértek szülőföldjükre.