Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb hőhullám jön Európában

2018-07-31T171628Z 672120313 RC1A5EF7BC00 RTRMADP 3 GERMANY-WEAT
2018.08.07. 14:44 Módosítva: 2018-08-07 15:41:14

Kedden még mindig nem sikerült megfékezni az öt napja pusztító erdőtüzet a portugáliai Algarve tartományban, ahol péntek óta tart a tűzvész. Portugália legdélibb tartományából már csaknem 250 embert kellett evakuálniuk a hatóságoknak, a sérültek száma pedig harmincra emelkedett.

Rui André, a tartomány legveszélyeztetettebb települése, Monchique polgármestere elismerte, hogy több ház leégett, de még nem tudják felbecsülni a károkat. Keddre virradóra az addig jól haladó mentést megnehezítette a hirtelen feltámadt erős szél, a tűzoltók mozgását pedig lassítja az erdős terep.

A katasztrófa a szomszédos Spanyolországot sem kíméli: Valencia tartományban szintén erdőtűzzel küzdenek, és keddre virradóra már 2500 embert telepítettek ki. Az erdőtüzet két tucat repülőgéppel próbálnak eloltani. Spanyolországban már hatra nőtt a hőség miatt elhunytak száma, szombaton Andalúziában 46,6 fokot mértek.

A hőség északra is átterjedt: Franciaországban kedden a hőmérséklet elérheti a negyven fokot. De szokatlan hőség van a Benelux államokban és Németország nyugati részén is, 36-38 fok is lehet.

A nyugatról kelet felé araszoló hidegfront előtt déli irányból egyre melegebb levegő áramlik Közép-Európa térségébe. Magyarországot is eléri az újabb hőhullám, az OMSZ előrejelzése szerint szerdától 32-36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az országos tisztifőorvos éppen elzért kedd éjféltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

(Borítókép: A részlegesen kiszáradt Rajna medre Düsseldorfban - fotó:  Wolfgang Rattay / Reuters)