Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

200 ezer török fizetne azért, hogy csak három hétig legyen katona

2018.08.07. 16:58

Törökországban nemrég fogadtak el egy új törvényt, ami lehetővé teszi a férfiaknak, hogy egy bizonyos pénzösszeg befizetéséért cserébe egy évről 21 napra csökkentsék a sorkatonai szolgálatukat. Eddig közel kétszázezer férfi jelezte, hogy élne ezzel a lehetőséggel, írja az MTI.

A törvény augusztus harmadikán lépett hatályba, de csak az 1994. január 1-én vagy után született férfiakra vonatkozik. Ráadásul a szolgálat lerövidítése sem olcsó, 15 ezer török líra (783 ezer forint) az ára, sokan mindenüket pénzzé teszik, csak hogy ki tudják fizetni az összeget.

Van egyébként egy másik módja is a törökországi katonai szolgálat elkerülésének: ha a katonaköteles illető legalább három évet külföldön élt. Ekkor kétezer euró befizetése és egy külföldön tartott kiképzésen való részvétel után teljes mentességet kaphat a török államtól.