Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Békemenetet tartottak Venezuelában a drónmerénylet után

2018.08.07. 05:37

Az államfőt támogató menetet szerveztek hétfőn a venezuelai fővárosban, Caracasban, miután Nicolás Maduro ellen a hétvégén drónnal próbáltak meg merényletet végrehajtani - írta ked hajnalban az MTI.

A Nicolás Maduro venezuelai államfőt támogató menet résztvevői Caracasban 2018. augusztus 6-án, két nappal a Maduro elleni dróntámadás után. A támadásban az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.
A Nicolás Maduro venezuelai államfőt támogató menet résztvevői Caracasban 2018. augusztus 6-án, két nappal a Maduro elleni dróntámadás után. A támadásban az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.
Fotó: Marco Bello / Reuters

A tömeg a főváros központjában gyülekezett, ahonnan az elnöki palotához vonult. Az itt felállított színpadon beszédet mondott Diosdado Cabello Rondón, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, valamint Jorge Arreaza külügyminiszter.

Cabello azt mondta, hogy a szombati merénylet elkövetőit a venezuelai törvények szerint kell felelősségre vonni.

Nem lehet megkegyelmezni nekik.

A caracasi diplomácia vezetője a helyi ellenzéket és a kolumbiai hatóságokat vádolta meg a merénylet előkészítésével. Hangoztatta, hogy az ellenzék háborút akar kirobbantani a venezuelaiak között, erre törekszik már néhány éve.

Ahogy arról beszámoltunk, a dróntámadás szombaton, a Nemzetőrség (GNB) fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen történt, méghozzá Nicolás Maduro beszéde alatt. Két, robbanóanyaggal megrakott drónt irányítottak a rendezvény fölé, egyiket a biztonsági erők eltérítették, míg a másik magától lezuhant, egy lakóháznak ütközött. Az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro szélsőbaloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.