Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Békemenetet tartottak Venezuelában a drónmerénylet után

2018.08.07. 05:37

Az államfőt támogató menetet szerveztek hétfőn a venezuelai fővárosban, Caracasban, miután Nicolás Maduro ellen a hétvégén drónnal próbáltak meg merényletet végrehajtani - írta ked hajnalban az MTI.

A Nicolás Maduro venezuelai államfőt támogató menet résztvevői Caracasban 2018. augusztus 6-án, két nappal a Maduro elleni dróntámadás után. A támadásban az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.
A Nicolás Maduro venezuelai államfőt támogató menet résztvevői Caracasban 2018. augusztus 6-án, két nappal a Maduro elleni dróntámadás után. A támadásban az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.
Fotó: Marco Bello / Reuters

A tömeg a főváros központjában gyülekezett, ahonnan az elnöki palotához vonult. Az itt felállított színpadon beszédet mondott Diosdado Cabello Rondón, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, valamint Jorge Arreaza külügyminiszter.

Cabello azt mondta, hogy a szombati merénylet elkövetőit a venezuelai törvények szerint kell felelősségre vonni.

Nem lehet megkegyelmezni nekik.

A caracasi diplomácia vezetője a helyi ellenzéket és a kolumbiai hatóságokat vádolta meg a merénylet előkészítésével. Hangoztatta, hogy az ellenzék háborút akar kirobbantani a venezuelaiak között, erre törekszik már néhány éve.

Ahogy arról beszámoltunk, a dróntámadás szombaton, a Nemzetőrség (GNB) fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen történt, méghozzá Nicolás Maduro beszéde alatt. Két, robbanóanyaggal megrakott drónt irányítottak a rendezvény fölé, egyiket a biztonsági erők eltérítették, míg a másik magától lezuhant, egy lakóháznak ütközött. Az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro szélsőbaloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.