Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hotel Prora: már megint befuccsolt a nácik elátkozott gigaszállodája

GettyImages-696188848
2018.08.08. 21:21
A náci Németország megalomániájának örök mementója a világ legnagyobb szállodája. A 4,5 kilométer hosszú, 10 ezer szobás Prora szállodasor a legnagyobb német szigeten épült, a Balti-tenger partjára. Ám a hotel a tervezett formában soha nem működött. Egy berlini cég újra nekifutott a projekt északi részének, de 90 százalékos készültségnél csődbe ment.

A berlini Wohnen in Prora (Prorában lakni) részvénytársaság négy éven keresztül dolgozott azért, hogy újra életet leheljen a nácik gigantikus szállodaprojektjébe, a Hotel Prorába.

A szállodasor eredetileg 4,5 kilométer hosszú volt, és mind a tízezer szoba a tengerre nézett. Ebből a berlini társaság első körben egy fél kilométeres északi szakaszon épített volna fel 280 lakást.

Nem indult rosszul

Bár már eleinte is sok volt a szkeptikus hang, de a nem ritkán 8000 eurós (2,5 millió forintos) négyzetméterenkénti áron kínált lakások egész jól fogyogattak.

Mint arról azonban a német Ostsee Zeitung  beszámolt: Iris Hegerich vezérigazgatónő szomorúan bejelentette, a bankok a projekt 90 százalékos készültségénél megvonták a finanszírozást, mert a projekt műemlékvédelmi és statikai okok miatt késébe került, végül a cége kénytelen volt csődöt jelenteni.

Csalódás

A kudarc érthetően sokaknak okozott csalódást. Azok, akik már lefoglalózták a lakásokat, nem tudják, hogy valaki átveszi-e a felszámolásból a projektet, vagyis a lakások elkészülnek-e.

Illetve ha nem, akkor a bonyolult felszámolási procedúra végén viszontlátják-e befizetéseiket.

De a Balti-tenger partjainál fekvő Rügen sziget lakói és elöljárói is csalódottak lehetnek, mert az 50 kilométer hosszú és 40 kilométer széles, mindössze 70 ezer ember lakta sziget felfutását remélték a beruházástól.

A náci időkben

A döbbenetes méretű szálloda 1936 és 1939 között épült. A tengerparttól 150 méterre húzódó egységes ingatlansort 9000 ember három évig építette, de az teljesen már nem tudott elkészülni – írta az Érdekes Világ portál.

Adolf Hitler náci diktátor megalomán terve a Kraft durch Freude (erő az öröm által) program keretében a munkások és katonák üdültetési programjának indult, ám miután a második világháború kitört, az épületekben csak menekültek és katonák szálltak meg.

Azóta a hatalmas szállodasor egyes részei már hasznosultak,  az egyik részben egy ifjúsági szállodát már az NDK idejében kialakítottak, amely, mint itt látható, a mai napig fogad vendégeket. Emellett több kisebb szálláshely is működik Prora elnevezésekkel a szigeten.