Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Lemondatnák Boris Johnsont, miután postaládához és bankrablóhoz hasonlította a burkát viselő nőket

2018.08.08. 16:26
Bírálatok össztüzébe került Boris Johnson volt brit külügyminiszter a dániai burkatörvénnyel kapcsolatos minapi kijelentései miatt. Párttársai közül van, aki a kizárását sürgeti a Konzervatív Pártból, és már Theresa May kormányfő is bocsánatkérésre szólította fel.

Boris Johnson a The Daily Telegraph című konzervatív napilap hétfői számában megjelent cikkében alapvetően bírálta a burkára és az arcot takaró más viseletekre vonatkozó dániai tilalmat. Ugyanakkor nevetségesnek nevezte, hogy emberek postaládának öltözve járnak az utcán. A burkát viselő nőket nemcsak postaládához, hanem bankrablókhoz is hasonlította.

Kijelentései jelentős belpolitikai vihart keltettek Nagy-Britanniában – írja az MTI, és a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöke, Damian Lewis után Theresa May kormányfő is bocsánatkérésre szólította fel a politikust. A miniszterelnök egyértelműen sértőnek nevezte Johnson szavait.

Muszlim tiltakozás

A Konzervatív Párton belüli muszlim fórum alapítója, Mohamed Sheikh, a törvényhozás felső kamarájának, a Lordok Házának a tagja a BBC szerdai tudósítása szerint úgy vélekedett, nem elég, hogy a miniszterelnök is bocsánatkérést javasolt, Boris Johnsont ki kell zárni a soraikból.

Sayeeda Warsi, a Konzervatív Párt egy másik tagja a Lordok Házában és az első muszlim nő, aki kormánytag lett, a The Guardian című lapban szerdán megjelent írásában úgy vélekedett, hogy Boris Johnson kijelentései a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedéséhez vezethetnek Nagy-Britanniában.

Kocsmai szint

Jeremy Wright kulturális miniszter azt mondta, szükség van robosztus vitákra, hozzátette azonban:

nem a barátainkkal beszélgetünk a kocsmában, közszereplők vagyunk, még inkább kötelességünk, hogy körültekintően fogalmazzunk”.

Vizsgálat jöhet

Eric Pickles, a Konzervatív Párt korábbi elnöke elmagyarázta: ha valaki hivatalosan is panaszt tesz a párt soraiból, vizsgálatot indít egy független bizottság. A politikus valószínűtlennek nevezte, hogy a volt külügyminiszter ebben az esetben megússza a büntetést. Véleménye szerint az általa használt illiberális nyelvezettel Boris Johnson a vita elfojtását kockáztatja.

A gyakran túlzónak ítélt megnyilvánulásairól ismert Johnson köreiből azonban olyan információk érkeztek, hogy a politikus nem fog bocsánatot kérni.

Éppen ezt akarhatta

Boris Johnson júliusban mondott le a külügyminiszteri tisztségről, mert nem értett egyet Theresa May kormányfő elképzeléseivel a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről és az EU-val kialakítandó jövőbeni szoros kapcsolatokról.

Kommentárok szerint lemondásával Johnson megerősítette vezető szerepét a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának élén, sokan pedig Theresa May lehetséges utódaként tekintenek rá, ha nem hoznak eredményt a Brexit-tárgyalások.

Egyesek a politikus dániai burkatilalommal kapcsolatos megnyilvánulását is annak tudják be, hogy Johnson növelni akarja népszerűségét a párt jobbszárnyán.

Európában például Franciaországban, Belgiumban is tilos az arcot takaró öltözet viselése nyilvános helyen, Nagy-Britanniában azonban, ahol becslések szerint hozzávetőleg hárommillió muszlim él, a fősodor egyetlen pártja sem támogat ilyen korlátozást.