Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szaúd-Arábia orvosi kezelési programjait is megszakítja Kanadával

2018.08.08. 05:23

Szaúd-Arábia megszakítja minden orvosi kezelési programját is Kanadával, az észak-amerikai ország kórházaiban lévő szaúdi betegeket más államok egészségügyi intézményeibe szállítja át - írja az MTI. 

Szaúd-Arábia hétfőn a belügyekbe való beavatkozás címén kiutasította Kanada rijádi nagykövetét, egyben visszahívta saját képviseletvezetőjét a kanadai fővárosból, Ottawából.

A bejelentés azt követően történt, hogy előzőleg a rijádi kanadai nagykövetség a Twitter-oldalára feltett üzenetben azt írta, nagyon aggódik amiatt, hogy az országban újabb hullámban vettek őrizetbe emberi jogi aktivistákat. Felszólította egyben a helyi hatóságokat, hogy azonnal engedjenek szabadon minden békés aktivistát. Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter elsősorban a szaúd-arábiai nőjogi aktivisták, többek közt Nasszima asz-Szadah és Szamar Badaoui bebörtönzése miatt adott hangot aggodalmának.

Szaúd-Arábia ezt a belügyeibe való beavatkozásnak tekinti, és tiltakozását fejezte ki Kanadának. A rijádi válaszüzenetben megírták, nehezményezik, hogy a kanadai közleményben az emberek azonnali szabadon bocsátása kifejezés szerepelt. Mint megjegyezték, ez megengedhetetlen a két ország viszonylatában.

A szaúd-arábiai megtorló lépés egyben a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok befagyasztását is jelenti. Rijád bejelentette, hogy felfüggeszti a két ország közötti diákcsere-kapcsolatokat is.