Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Újraindítja az alpesi körrepüléseket a svájci cég, amelynek gépe lezuhant

2018-08-07T143142Z 915667518 RC1DBD7B70F0 RTRMADP 3 SWISS-CRASH
2018.08.08. 05:15

Két héttel egyik régi gépének katasztrófája után, augusztus 17-től újraindítja repülőgépeit az Alpokat bemutató körrepülésekre szakosodott Ju-Air svájci cég - írja az MTI.

Augusztus negyedikén, szombaton a társaság egyik Ju-52-es típusú gépe Svájcban, a Piz Segnas hegység nyugati oldalán, 2540 méteres magasságban csapódott földnek. A gépen 17 utas és a háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian szörnyethaltak. Hivatalos közlések szerint 11 férfi és 9 nő halt meg, többségük svájci állampolgár. 

A keddi bejelentést megelőzően a mentők közölték, hogy befejezték az áldozatok holttestének kiemelését a szerencsétlenül járt gépből. 

A svájci szövetségi légügyi hatóság arról számolt be, hogy nem kötelezheti a földön maradásra a társaság két, megmaradt Ju-52-esét, hacsak nem derül ki, hogy műszaki hiba okozta a néhány napja történt balesetet. A hivatal ugyanakkor hozzátette, a Ju-Airnek szavatolnia kell, hogy a gépek személyzete és a gépek műszaki ellátásáért felelős szakemberek szellemileg képesek garantálni a biztonságos repülést.

A balesetet szenvedett gép roncsai
A balesetet szenvedett gép roncsai
Fotó: Handout / Reuters

 Christiane Gartmann, a Ju-Air szóvivője kijelentette, hogy ezt a kérdést megbeszélik az érintettekkel. Senkit sem kényszerítenek a repülésre. 

A kis társaságot, amelynek székhelye a Zürich melletti Dübendorfban van, önkéntesek működtetik, civil és katonai pilóták.

Az a gép, amely szerencsétlenül járt, 1939-ben készült, eredetileg a svájci légierő tulajdonában állt. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tragédiát. Szemtanúk beszámolója alapján a légügyi szakértők úgy vélik, hogy a gép valószínűleg a levegőben megállt, és orral a földbe csapódott egyelőre ismeretlen okokból egy éles fordulót követően.

(Borítókép:  Arnd Wiegmann / Reuters)