2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

A román bürokrácia útvesztőjében bolyonganak a medvék

000 17T0TQ
2018.08.09. 11:26

Négy tusnádfürdői anyamedve és kilenc bocs áttelepítéséhez, valamint két hím medve kilövéséhez járult hozzá a román környezetvédelmi minisztérium.

A sajtóosztály az MTI megkeresésére pontosította az adatokat. Szó szerint idézzük:

Augusztus folyamán medvékre vonatkozóan 11 kérést regisztráltak Hargita megyéből, valamennyi Tusnádfürdőről érkezett szerdán. A helyi Szent Anna vadásztársaság és a helyi hatóságok hat hím medve, valamint öt anyamedve és 11 bocs kilövését vagy áthelyezését kérték. A minisztérium négy anyamedve és kilenc bocs áthelyezését, valamint két hím kilövését hagyta jóvá.

A hiányos dokumentációjú vagy nem kellőképpen megalapozott kérelmeket visszaküldték a feladónak. Ha a helyi hatóságok kiegészítik ezeket a dossziékat, a minisztérium újra megvizsgálja a kéréseket.

A medvék miatt kialakult tusnádfürdői veszélyre Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is kitért egy szerdai gyulafehérvári sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta: a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium. Gratiela Gavrilescu megjegyezte: 

ha jól állítják össze egy-egy veszélyes medve kiemelési kérelmének a dokumentációját, a minisztérium az intervenciós kvóta terhére jóváhagyja.

Azt is megjegyezte azonban, hogy az illetékes helyi szervek lassan állítják össze a dokumentációt. Nem a minisztérium miatt késik egy-egy veszélyes medve kiemelése.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Ezek azonban elsősorban a trófeaként értékesíthető domináns hímekre vadásztak, és ezzel is a populáció növekedését idézték elő, mert a domináns hímek sok medvebocsot elpusztítanak, hogy mielőbb párosodhassanak az anyamedvékkel.

Borítókép: Jure Makovec/AFP