Jolán
2 °C
4 °C

Egy amerikai bíró visszafordított egy deportált anyát és lányát szállító gépet

2018.08.10. 09:54

Ez felháborító! 

Ezekkel a szavakkal fordított vissza egy dühös amerikai bíró egy El Salvadorban éppen leszálló gépet, melyen ott ült egy anya is a lányával együtt, akiket a hatóságok az Egyesült Államokból toloncoltak ki - úgy, hogy tényleges státuszukról még nem is született jogerős döntés.  

Ugyanis az amerikai Belbiztonsági Minisztérium egy olyan rendeletre hivatkozva szállította vissza szülőhazájába az anyát és a lányát, melyet az Amerikai Szabadságjogi Szövetség (American Civil Liberties Union) nevű emberi jogi szervezet bíróságon támadott meg. A jogvédők azt kifogásolják, hogy a Jeff Sessions igazságügyi miniszteri által hozott rendelet

kizárná a menekültstátusz elnyerését elősegítő szempontok közül közül a bandaháborút vagy a háztartáson belüli erőszak fenyegetését. 

Az 1996 óta működő menekült-befogadási protokoll úgy néz ki, hogy a bevándorlási hatóságok emberei a határon (vagy a reptereken) első körben egy olyan interjún szűrik ki a menekültstátuszra esélyeseket, melyen azt próbálják kideríteni, hogy a delikvensnek lehet-e a hazatéréstől "megalapozott félelme". Ha lehet, akkor a menekült-jelölt ügye a bevándorlással foglalkozó bírósághoz kerül tovább, ha a hivatalnok úgy véli, hogy a menekültnek nincs oka a hazatérés miatti aggodalomra, akkor kapásból kitoloncolják. Jeff Sessions a "megalapozott félelem" releváns indokai közül vette ki a bandaháborút és a családon belüli erőszakot, és ezért toloncolták haza a "Carmen" néven emlegetett nőt és gyerekét - miközben odahaza már több barátját és munkatársát is meggyilkolták a közép-amerikai országot dúló bandaháborúban. 

A kormányzati intézkedés bírósági felülbírálata csak egyik fejezete a bevándorlással foglalkozó bíróságok és a Fehér Ház konfliktusának. Előbbiek szervezete ugyanis sérelmezi, hogy a kormányzat aláásta az igazságszolgáltatás és a végrehajtó hatalom - Amerikában valóban szigorúan vett - elválasztását, amikor az igazságügy 87 deportálást elbíráló esetet vett el egy philadelphiai bírótól egy enyhének tartott döntését követően. 

(USA Today, Washington Post)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?