Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marosvásárhelyi magyar iskola - megjelent az újraalapításról szóló rendelet

2018.08.10. 12:58
Megjelent az illetékes román hatóság honlapján a tavaly felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium (újbóli) megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet.

Valentin Popa, a bukaresti szociálliberális kormány oktatási miniszterének aláírásával megjelent a felszámolt magyar iskola újraalapításáról szóló rendelet. A helyi magyar párt, az RMDSZ szerint ezek után szeptembertől újraindulhat a tanítás a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnáziumban – írja az MTI.

A régi elnevezéssel

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelőd által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel, Az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket - a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán - a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.

Az akkreditáció egyelőre ideiglenes, a végleges akkreditáció megszerzésének határideje az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le.

Ha addig az iskola nem kapja meg a romániai közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) végleges működési engedélyét, akkor nem lesz joga többé cikluskezdő (első, ötödik és kilencedik) osztályokat indítani és a tanintézetet fokozatosan felszámolják.

Helyszín

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az - egyháznak visszaszolgáltatott - marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik. Az Unirea elnevezés Erdélynek Romániával való egyesülésére, illetve az azt kimondó gyulafehérvári gyűlésre (1918. december 1.) utal.

Politikai rendezés

A marosvásárhelyi iskolaügy rendezését a magyar kormány is sürgette, az ügy megoldására pedig több ízben is ígéretet tett Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

A helyi hatóságok által tavaly felszámolt magyar tannyelvű oktatási intézmény újraalapítását korábban törvénnyel próbálta elérni az RMDSZ, a szociálliberális kormánykoalíció által támogatott jogszabályt azonban az alkotmánybíróság a jobbközép ellenzék óvásának helyt adva márciusban megsemmisítette.

Kormány kontra Marosvásáhely

A kormánykoalícióval a parlamentben együttműködő RMDSZ ezek után a kormánytól kérte az iskola újraalapítását. Ehhez egy júniusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet teremtette meg a jogalapot, amely - az oktatási kerettörvényt módosítva - lehetővé tette, hogy az oktatási minisztérium a szülők, menekültek, elismert egyházak vagy parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetek kérésére közbelépjen, ha a helyi hatóságok nem biztosítják az igényeknek megfelelő módon az említettek oktatással kapcsolatos alapvető jogait.

A miniszteri rendelet rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

Erdély valamennyi városa közül Marosvásárhelyen élnek a legnagyobb számban magyarok, de az 57 ezer magyar ma már nem jelent többséget a 130 ezres városban.