Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Marosvásárhelyi magyar iskola - megjelent az újraalapításról szóló rendelet

2018.08.10. 12:58
Megjelent az illetékes román hatóság honlapján a tavaly felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium (újbóli) megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet.

Valentin Popa, a bukaresti szociálliberális kormány oktatási miniszterének aláírásával megjelent a felszámolt magyar iskola újraalapításáról szóló rendelet. A helyi magyar párt, az RMDSZ szerint ezek után szeptembertől újraindulhat a tanítás a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnáziumban – írja az MTI.

A régi elnevezéssel

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelőd által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel, Az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket - a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán - a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.

Az akkreditáció egyelőre ideiglenes, a végleges akkreditáció megszerzésének határideje az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le.

Ha addig az iskola nem kapja meg a romániai közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) végleges működési engedélyét, akkor nem lesz joga többé cikluskezdő (első, ötödik és kilencedik) osztályokat indítani és a tanintézetet fokozatosan felszámolják.

Helyszín

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az - egyháznak visszaszolgáltatott - marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik. Az Unirea elnevezés Erdélynek Romániával való egyesülésére, illetve az azt kimondó gyulafehérvári gyűlésre (1918. december 1.) utal.

Politikai rendezés

A marosvásárhelyi iskolaügy rendezését a magyar kormány is sürgette, az ügy megoldására pedig több ízben is ígéretet tett Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

A helyi hatóságok által tavaly felszámolt magyar tannyelvű oktatási intézmény újraalapítását korábban törvénnyel próbálta elérni az RMDSZ, a szociálliberális kormánykoalíció által támogatott jogszabályt azonban az alkotmánybíróság a jobbközép ellenzék óvásának helyt adva márciusban megsemmisítette.

Kormány kontra Marosvásáhely

A kormánykoalícióval a parlamentben együttműködő RMDSZ ezek után a kormánytól kérte az iskola újraalapítását. Ehhez egy júniusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet teremtette meg a jogalapot, amely - az oktatási kerettörvényt módosítva - lehetővé tette, hogy az oktatási minisztérium a szülők, menekültek, elismert egyházak vagy parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetek kérésére közbelépjen, ha a helyi hatóságok nem biztosítják az igényeknek megfelelő módon az említettek oktatással kapcsolatos alapvető jogait.

A miniszteri rendelet rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

Erdély valamennyi városa közül Marosvásárhelyen élnek a legnagyobb számban magyarok, de az 57 ezer magyar ma már nem jelent többséget a 130 ezres városban.