Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz és kínai hadihajók hemzsegnek az amerikai partoknál

2018.08.10. 14:58
Fokozódó orosz és kínai tengeri kémtevékenységről nyilatkozott az amerikai haditengerészet magasrangú vezetője. Mindhárom állam intenzíven fegyverkezik a tengereken.

A hidegháború legsötétebb éveinek hangulatát idéző nyilatkozatot tett John Richardson vezérkari főnök, magas rangú amerikai haditengerészeti vezető.

Arról beszélt, hogy a hidegháború nem lehetett olyan erős orosz és kínai haditengerészeti aktivitást tapasztalni az Atlanti-óceán északi részén, mint mostanában - mindezt a 444.hu cikke idézi.

Fontos ember

Mindezt illik komolyan venni, mert Richardson a haditengerészet (a Navy) szakmai vezetőjének tekinthető, ami formálisan ugyan csak a negyedik szint, de felette csak politikusok vannak:

  • Donald Trump elnök,
  • Jamrs Mattis védelmi miniszter és a
  • Richard Spencer ,a Navy első embere

állnak felette a hierarchiában.

Kémgyanú

Az amerikai katonai vezető jelezte, attól tart, hogy ezek a hemzsegő járművek, elsősorban tengeralattjárók lehallgathatják az amerikai kommunikációs csatornákat, vagy akár el is vághatják a transzatlanti kábeleket.

Mindez egyáltalán nem alaptalan, Oroszország például bevallottan intenzíven fejleszti a Borej osztályú atommeghajtású tengeralattjáró-osztályát.

Ezek a 170 méter hosszú tengeralattjárók akár 12-16 Bulava típusú rakétát is hordoznak.

Kína pedig állítólag még gyorsabban bővíti, már ma is 250 ezres létszámú haditengerészetét. Főleg dél-kelet-ázsiai agresszív fellépései ismertek, de ezek szerint északon is aktív.

Második flotta

A növekvő kínai és orosz fenyegetésre válaszul az Egyesült Államok bejelentette, hogy reaktiválta az úgynevezett második flottáját. A hivatalos ceremónia augusztus 24-én lesz a virginiai Norfolkban, a flotta bázisán.

Érdekesség, hogy a haditengerészet fejlettségét tekintve ugyan biztosan az Egyesült Államok vezet globálisan, de a hadihajók számát tekintve Észak-Korea és Kína is több hajóval rendelkezik, mint a harmadik Egyesült Államok. A lista szerint a negyedik Irán és csak az ötödik Oroszország, amelynek tengeralattjáró-flottája azonban fejlettebb, mint az észak-koreai, kínai, vagy iráni flotta.