Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

140 km/órás széllel jött a vihar Németországba

2018.08.10. 10:33 Módosítva: 2018.08.10. 12:24

Németországra nagy erővel csapott le a hőséget megszüntető vihar, amely péntekre virradóra hagyta el az országot, írja az MTI.

A nyugatról kelet felé tartó front heves esőzéssel és helyenként orkánerejű széllel haladt végig Németország felett. A legerősebb, óránkénti 140 kilométeres sebességű széllökéseket az Északi-tenger partján fekvő Büsumnál mérték a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) pénteki jelentése szerint, amelyben kiemelték, hogy az előző nap délután kezdődött viharban

országszerte több mint 330 ezer villámlást regisztráltak.

A vihar főleg az ország északi részét sújtotta, de máshol is okozott gondot, például Frankfurtban, az ország legnagyobb repülőterén, ahol csütörtök délután több mint fél órára le kellett állítani a forgalmat felhőszakadás miatt.

Sokhelyütt kicsavarodott fák, leszakadt ágak okoztak károkat és balesetet. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Sassenbergnél négy ember megsérült, mert autójuk nekiütközött egy hirtelen az útra dőlő fának. Hamburgban két emberre zuhant rá egy fa, mindketten kórházba kerültek súlyos, nem életveszélyes sérülésekkel.

A vasúti és a közúti közlekedésben helyenként péntek délelőtt is fennakadások voltak, nem közlekedtek például az InterCity Express vonatok a többi között Hamburg-Hannover és a Hamburg-Kiel szakaszon.

A vihar véget vetett a csaknem egy hónapja tartó kánikulának,

a DWD előrejelzése szerint a hét hátralévő részében az eddigi 36-38 Celsius-fok helyett 31 fok lehet a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Magyarországra már legyengülten érkezik a hidegront, délután Nyugat-Magyarországon lép be az országba heves zivatarok, felhőszakadások formájában - emiatt a nyugati megyékre ki is adták az elsőfokú figyelmeztetést. Nálunk azonban jelentősebb lehűlést sajnos nem okoz a vihar, szombaton és vasárnap 25-33 fok körül alakul a hőmérséklet, majd a jövő hét elejétől fokozatosan emelkedik majd, kedden ismét 36 fok körül alakulhat.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.