Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

400-nál is több tüntető, 35 csendőr sérült meg az eldurvult román tüntetéseken

000 18A5KD
2018.08.11. 10:55 Módosítva: 2018-08-11 15:03:13

A román csendőrség szerint a békés tüntetők közé vegyült „jól szervezett" csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel a román diaszpóra pénteki kormányellenes bukaresti demonstrációján, írja az MTI. Az ellenzék szerint viszont a kormánypárt szervezett provokátorokat a tüntetésre, Klaus Johannis államfő pedig felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot, szerinte a csendőrség brutálisan, aránytalanul lépett fel.

Pénteken a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai vonultak a román kormánypárt székháza elé, a tüntetésükhöz pedig az ellenzék támogatói is csatlakoztak. A tiltakozók a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni jelszavakat skandáltak, Viorica Dancila kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását, a büntetett előéletűek eltávolítását a hatalomból, valamint előrehozott választásokat követeltek.

A pénteki demonstráción a szokásosnál feszültebb volt a hangulat: a tüntetők megpróbálták megközelíteni a kormány épületét, a csendőrség pedig már délután könnygázt vetett be az akkor még csak néhány száz tüntető ellen. A BBC szerint estére 30-50 ezer ember tüntetett országszerte, de a Transindex szerint csak Bukarestben 80 ezren lehettek. A Transindex szerint már korábban is időről időre könnygázt használtak a rendőrök, de aztán 23 órakor kezdték meg erővel feloszlatni a tüntetést. Végül éjjel kettő körül már csak kisebb csoportok maradtak a téren.

A csendőrség szerint 33 embert állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej (1,2 millió forint) értékben. A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

000 18A74E
000 18A5KG
000 18A74F
Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, miszerint aránytalan és brutális fellépésük vezetett az erőszakhoz. A csendőrség azt állítja, hogy mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt, ezért „fokozatosan, mérsékelten" alkalmazott erőt, időt hagyva mindenkinek, hogy elhagyja a teret. Az erő alkalmazásának jogosságát azonban a katonai ügyészség is vizsgálja.

Marius Miliataru csendőrségi szóvivő szerint azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva, hátulról dobálták – többnyire vizes-palackokkal, később kövekkel és kerítésdarabokkal – a csendőröket, akik a szóvivő szerint csak védekeztek.

Bukarest prefektusa 23 óra után néhány perccel adta ki a tömegoszlatási parancsot, azután, hogy egy csendőrkülönítmény két tagját körbevették és ütlegelni kezdték. Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba, a szóvivő szerint nem kizárt, hogy „egy életre megbénult". Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videó-felvételek segítségével próbálják azonosítani.

Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el, és a csendőrség „brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését" is bírálta. Szombaton az államfő felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot a vétkesek felelősségre vonása érdekében.

Az ellenzék beépített provokátorokról beszél, szerintük a PSD megrendelésére érkezhettek ultrák a térre. „Nem lehet arra igazolást találni, hogy könnygázzal támadsz nőkre, gyerekekre, tolószékes emberekre. Az 550/2004-es törvény 36-os cikkelye egyértelműen megtiltja az ilyesmit. Azok, akiknek az a feladat, hogy megvédjék a békés embereket, ehelyett veszélybe sodorták az életüket. Mindenkinek, akinek köze volt a parancs kiadásához, felelnie kell ezért” – írta a Transindex szerint Dacian Cioloș volt miniszterelnök a Facebookon.

000 18A74D
Fotó: Andrei Pungovschi / AFP