16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

A Fehér Ház egyik legbiztonságosabb részén készült titkos hangfelvétel

2018.08.13. 14:02

Donald Trump egyik volt tanácsadója titokban hangfelvételt készített a kirúgásáról, amiből aztán részleteket játszott le az NBC egyik műsorában. Omarosa Manigault korábban Trump egykori vetélkedőjében szerepelt, onnan került a kampánycsapatába, majd pedig a Fehér Ház kommunikációs stábjába.

A hangfelvételekből egyébként az Axios szerint nem derült ki, hogy John Kelly fehér házi kabinetfőnök pontosan milyen visszaéléseket követett el, amikkel megvádolta. Omarosa azt mondta, azért készítette a felvételt, hogy bevédje magát.

Viszont az egész különösen azért érdekes, mert a beszélgetés a Situation Roomban, a Fehér Ház kvázi „vezérlőtermében" zajlott le. Ez az egyik legbiztonságosabb rész az épületben, ahol ilyen titkos felvételek készítésére elméletileg nem lenne lehetőség. Erre a részre belépve a tisztviselőknek le kell adniuk a telefonjukat és bármilyen más elektronikus szerkezetet egy megőrzőbe, mielőtt bemehetnének valamelyik konferenciaszobába.

A Situation Room 2007-ben
A Situation Room 2007-ben
Fotó: Saul Loeb / AFP

Az Axios szerint többek között éppen ezért használta Kelly és a fehér házi ügyvédek a Situation Roomot, amikor olyan kollégákkal akartak beszélni, akiket a biztonsági protokoll megsértésével, vagy szivárogtatásokkal vádoltak meg.

Kelly és Omarosa beszélgetése nem volt bizalmas természetű, ezért a nő szövetségi törvényeket legalábbis nem sértett meg, de a biztonsági protokollt ki kellett cseleznie. Nemzetbiztonsági szakértők pedig aggasztónak találják az esetet, mert a Situation Roomban azért legtöbbször szigorúan titkos információk hangoznak el, vagy éppen hírszerzési jelentésekről beszélnek.  • Hírek
  • Hírek