Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Irán nem tárgyal Trumppal

2018.08.13. 13:17 Módosítva: 2018.08.13. 14:51

Minden közvetlen tárgyalást megtiltott az Egyesült Államokkal Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője - jelentette hétfőn az iráni állami média.

Ezzel gyakorlatilag visszautasította Donald Trump amerikai elnök javaslatát, aki a múlt hónapban közölte, hogy kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal az iszlám köztársaság atomprogramjáról kötendő új megállapodásról.

Megtiltok minden tárgyalást Amerikával. Amerika soha nem tartja a szavát, csak üres ígéreteket tesz

- idézte az iráni állami tévé Hameneit.

Irán jelenleg ahhoz a többhatalmi megállapodáshoz tartja magát, amelyet több mint tíz évnyi tárgyalás után 2015-ben kötöttek az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal, az Európai Unió vezette tárgyalások eredményeként. Trump viszont májusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a megállapodásból.

A Trump-kormányzat a múlt héten újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciók egy részét az iszlám köztársasággal szemben. Az amerikai elnök jelezte: a büntetőintézkedések visszaállításával maximális nyomást akar gyakorolni Teheránra. Ugyanakkor többször beszélt arról is: kész a párbeszédre Iránnal annak érdekében, hogy új, átfogó megállapodást kössenek, amely megnyugtatóan rendezi az iszlám köztársaság vitatott tevékenységeit, köztük ballisztikusrakéta-programját.

Szombaton Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is határozottan elutasította Donald Trump tárgyalásra vonatkozó ajánlatát, és kizárta, hogy szeptemberben az ENSZ Közgyűlésének ülése alkalmával létrejöhetne bármiféle találkozó Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel vagy más amerikai tisztségviselőkkel.

Új ballisztikus rakétát mutattak be

Hamenei bejelentésével egyidőben az iráni állami hírügynökség arról számolt be, hogy új típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát mutatott be hétfőn az iráni védelmi miniszter. Fateh Mubinként azonosított rakéta az IRIB iráni rádió és televízió szerint átesett a szükséges teszteken, és képes szárazföldi és tengeri célpontok megsemmisítésére. A védelmi miniszter fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a rakéta teljes mértékben iráni gyártású.

Amír Hatami tábornok kijelentette, hogy országa mindent megtesz ballisztikus rakétáinak fejlesztése érdekében. Hozzátette, hogy Irán a ránehezedő nyomás mértékének megfelelően fogja erősíteni védelmi kapacitását minden területen. A rakéta hatótávolságát nem tették közzé hivatalosan. Amerikai elemzők szerint Irán korábbi, hasonló rakétái alapján 200-300 kilométer lehet.