Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Izraeli turisták: A román csendőrök kirángattak az autóból, és megvertek

2018.08.13. 15:06

Négy izraeli turista is panaszt tesz a román ügyészségen amiatt, hogy pénteken állításuk szerint ártatlanul bántalmazták őket a román rendfenntartó erők a bukaresti kormányellenes tüntetések közelében. Izrael bukaresti nagykövetsége elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

A követség szerint a négy turista a verekedésekhez közeli helyen tartózkodott, egy taxiban ültek, és éppen a szállodájuktól egy bukaresti vendéglő felé tartottak, amikor a csendőrök megállították az autót, kirángatták és megverték őket. A nagykövetség szerint mindez annak ellenére történt, hogy felmutatták útlevelüket, és elmondták, hogy turisták, és semmi közük nincs a tüntetésekhez.

Hétfő délelőttig több mint harminc tüntető is panaszt tett a román katonai ügyészségen, arra hivatkozva, hogy a román diaszpóra pénteki bukaresti kormányellenes megmozdulásán a csendőrség indokolatlanul bántalmazta őket. A tüntetésen a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, majd erővel kiszorította a tiltakozókat a térről. Több mint 400 tüntető, és 35 csendőr sérült meg, 33 embert vettek őrizetbe.

Az ellenzék szerint a kormánypárt szervezett provokátorokat a tüntetésre, Klaus Johannis államfő pedig felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot, szerinte a csendőrség brutálisan, aránytalanul lépett fel.

A Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette Románia 100 Platform és másik 16 civil szervezet hétfőn bejelentette, hogy Carmen Dan belügyminiszter, Speranta Cliseru bukaresti prefektus és a csendőrség parancsnokai ellen is feljelentést tettek hivatali visszaélés miatt.

A parlamenti ellenzék vezető erejének számító Nemzeti Liberális Párt rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezte, hogy a belügyminisztert a törvényhozás védelmi bizottsága elé idézzék.

Liviu Pop, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt szenátora viszont saját korábbi tüntetői tapasztalataira hivatkozva azt állította, hogy az áldozatok engedetlenségüknek köszönhetik sérüléseiket, mert ha a csendőrség egy demonstráción bejelenti, hogy mindenkinek el kell hagynia a helyszínt, mert evakuálni fogják a teret, akkor szerinte a felszólításnak eleget kell tenni, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?