Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lezuhant egy hegymászókat szállító helikopter, legalább öt halott

2018.08.13. 21:07

Legkevesebb öt halottja van az előző nap történt helikopter-balesetnek Tádzsikisztánban. A tádzsik hatóságok korábban azt mondták, hogy mindenki túlélte a zuhanást.

Umeda Juszupova tádzsik katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy a helikopteren 13 orosz, egy fehérorosz, és egy spanyol hegymászó utazott a háromfős, tádzsik legénységgel együtt. A halálos áldozatok közül hárman oroszok, ketten pedig a tádzsik legénység tagjai. A túlélőket hétfőn evakuálták mentőhelikopterekkel.

A spanyol hatóságok az EFE spanyol hírügynökség megkeresésére azonban nem tudták megerősíteni, hogy valóban volt-e spanyol hegymászó is a gépen.

A tádzsik nemzeti gárda Mi-8-as helikoptere vasárnap a 4200 méter magasban lévő táborból szállt fel, hogy a Fortambek gleccser lábánál fekvő alaptáborba szállítsa a hegymászókat, akik korábban feljutottak a 7495 méter magas Iszmoilí Szomoní-csúcsra. A helikopter röviddel az indulás után kényszerleszállást hajtott végre a Pamír-hegységben uralkodó erős szelek és rossz láthatósági viszonyok miatt.

A korábban Kommunizmus-csúcs nevén ismert Iszmoilí Szomoní Tádzsikisztán legmagasabb csúcsa, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?