Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Trump retorikája a 20. század legrosszabb korszakait idézi

2018.08.13. 12:01

Élesen bírálta az ENSZ leköszönő emberi jogi főbiztosa az amerikai elnököt. Zeid Raad al-Husszein a The Guardian című brit lap hétfői kiadásában megjelent interjúban többek között azt mondta,

Donald Trump nyelvezete a 20. század legsötétebb korszakait idézi, sajtóellenes kirohanásai pedig kis híján erőszakra való felbujtást jelentenek.

A tisztségéből augusztusban távozó jordániai diplomata azt mondta, a Trump-kormányzatot nem aggasztják az emberi jogok - ezt bizonyítja az is, hogy az ország kilépett az ENSZ emberi jogi tanácsából -, és ez határozott változás a korábbi amerikai kormányok politikájához képest.

Zeid Raad al-Husszein emlékeztetett arra, hogy Donald Trump többször is a nép ellenségének nevezte a sajtót. A média elleni hadjáratról beszélt, amely szerinte események olyan láncolatát indíthatta el és indíthatja el még mindig, amely könnyen ártalmakat okozhat a pusztán a munkájukat végző újságíróknak vagy esetleg öncenzúrához vezethet.

Mint mondta, az amerikai elnök stílusa máris követőkre talált, felhatalmazást adva tekintélyelvűbb országok vezetőinek, hogy olyan módon mérjenek csapást a sajtóra, ahogyan korábban nem mertek volna. Példaként Hun Szen kambodzsai miniszterelnököt említette, aki hasonló nyelvezetet használt független sajtótermékek bezáratásakor.

Az emberi jogi főbiztos bírálta az amerikai kormányzatot a határon feltartóztatott bevándorló családok szétszakításának politikája miatt is és szóvá tette az elnök régre visszanyúló kisebbségellenes retorikáját is.

Ha a szavak emberek olyan csoportjai ellen irányulnak, amelyek régóta megszenvedik a fanatizmust, az előítéletet és a sovinizmust, az visszatérést jelent egy nem túl régvolt időszakhoz a 20. században, amikor politikai nyereségvágyból feltüzelték az érzelmeket egy kiszolgáltatott csoport ellen

- mondta, hozzátéve, hogy elsősorban az 1930-as évekre és az első világháború előtti időszakra utalt.

A jordániai diplomata hivatali ideje egybeesett az ENSZ Biztonsági Tanácsának csúfos kudarcával a Szíriában és a Jemenben zajló mészárlások megállításában, valamint az emberi jogok jelentőségének leértékelődésével az ENSZ-ben, ahol a kiadások mindössze három százalékát fordítják a területre - jegyezte meg a The Guardian. Zeid Raad al-Husszeint a volt chilei elnök, Michele Bachelet váltja a főbiztosi tisztségben.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa tavaly szeptemberben Orbán Viktort is támadta bevándorlásellenessége miatt. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a kritikát, de ez nem győzte meg al-Husszeint, idén februárban idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg a magyar kormányfőt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?