Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Videó készült a kirándulásra induló gyerekekről, mielőtt légicsapás érte volna a buszukat

2018.08.13. 17:02

Csütörtökön légicsapás ért egy buszt Jemenben a húszi lázadók által ellenőrzött területen, az 51 áldozat közül 40-en gyerekek voltak. A szaúdiak vezette koalíció bombázásában megsérült 79 ember közül 56 gyerek volt.

A CNN most beszámolt egy videóról, amit az egyik gyerek készített a buszon, még órákkal a támadás előtt. A gyerekek mosolyogtak, mert éppen egy régen várt kirándulásra indultak, amivel a két hónapig tartó nyári iskola végét ünnepelték.

Órákkal a felvétel után a videót készítő fiú, és sok osztálytársa már nem élt. Hétfőn tartották a gyerekek temetését.

Az UNICEF szerint a csütörtöki volt a legsúlyosabb támadás, ami gyerekeket ért a jemeni konfliktus 2015-ös eszkalálódása óta. António Guterres ENSZ-főtitkár is elítélte a támadást, és független vizsgálatot sürgetett.

A szaúdi vezetésű, és az Egyesült Államok által is támogatott koalíció tagadta, hogy civilek lettek volna a célpontok. Azt állították, hogy legitim katonai műveletet hajtottak végre, válaszul a húszik egy nappal korábbi rakétakilövéseire. A szaúdiak pénteken vizsgálatot indítottak az eset miatt.

A CNN szerint James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap azt mondta, odaküld egy tábornokot is, hogy segítsen a vizsgálatokban, és megállapítsa, hogyan kerülhetnék el a jövőben a hasonló esetek megismétlődését.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A több mint 10 ezer civil életét követelő konfliktusról itt írtunk bővebben>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?