A boszniai szerb vezetők tagadják Srebrenicát, a népirtásból kampánytémát csinálnak

2018.08.14. 20:27

33A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje elvetette a 2004-ben elfogadott, az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló dokumentumot, és új bizottság felállítását kérte az igazság teljes kiderítése érdekében.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint mészárlást elítélő korabeli bizottság ki volt téve a nemzetközi közösség nyomásának: „A jelentés démonizálja a szerbeket és utólagosan igazolni akarja a 1999-es szerbiai NATO-légibombázást” – mondta Dodik a parlamentben, Paddy Ashdownt, a nemzetközi közösség Bosznia-Hercegovináért felelő korábbi főképviselőjét pedig bűnözőnek nevezte. Dodik szerint a beszámoló eltúlozza a bosnyák áldozatok számát, míg a szerb áldozatokét figyelmen kívül hagyja.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Fotó: Dado Ruvic / Reuters

A boszniai szerb vezető most egy új bizottság felállítását kezdeményezi, hogy az új jelentést készítsen a srebrenicai történésekről 1992-től a háború végéig, a szerb áldozatokat is dokumentálva.

Boszniai lapok szerint a rendkívüli parlamenti ülés, amely Dodik javaslatára ült össze, feleslegesen borzolja a kedélyeket. Az ellenzéki pártok szerint Dodik újra feltépi a régi sebeket, és politikai célokra, az őszi választások kampánytémájaként használja Srebrenicát.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

Az Európai Unió szarajevói képviselete kedden közleményben utasította el srebrenicai mészárlás tagadását vagy félremagyarázását. Elítélte továbbá, hogy a történteket etnikai ellentétek szítására vagy politikai célokra használják fel. „Felkérjük a politikai vezetőket és minden személyt, aki felelős tisztséget tölt be Bosznia-Hercegovinában, hogy munkáját az áldozatok tisztelete és a megbékélés jegyében végezze” – írják.