Erzsébet
1 °C
4 °C

Terrorcselekményként kezelik a londoni parlamenti karambolt

2018-08-14T072628Z 1017671229 RC162556EE30 RTRMADP 3 BRITAIN-SEC
2018.08.14. 09:12 Módosítva: 2018-08-14 13:27:17

Egy autó ütközött a brit Parlament épületét védő betonelemeknek, erre reagálva óriási rendőri erők mozdultak meg, írja több brit médium, mások mellett a Telegraph és a rendőrség Twitter-oldala is. A BBC egy szemtanút idéz, aki szerint szándékosnak tűnt a sofőr tette.

Az ütközés után fegyveres rendőrök vették körbe a kocsit, az autót vezető férfit letartóztatták. A karambolban/ámokfutásban gyalogosok is megsérültek. A rendőrség közlése szerint négy ember, három járókelő és egy biciklis sérült meg, közülük két embert vittek kórházba, állapotuk nem életveszélyes.

A nyomozást a rendőrség terrorellenes erői vezetik, a sofőrt terrorcselekmények gyanújával tartják őrizetben, az ügyet "terrorista-incidensként" kezelik. A gyanúsított egy húszas évei végén járó férfi, aki a hatóságok szerint nem működik együtt. Fegyvert nem találtak az ezüst színű Ford Fiestában, a jelek szerint a férfinak társa sem volt a helyszínen.

Rendőrök dolgoznak a helyszínen, a brit Parlament előtt, ahol egy autó az épületet védő betonelemeknek csapódott 2018. augusztus 14-én
Rendőrök dolgoznak a helyszínen, a brit Parlament előtt, ahol egy autó az épületet védő betonelemeknek csapódott 2018. augusztus 14-én
Fotó: Daniel Leal-Olivas

Az incidens miatt kedd délutánra összehívták a brit kormány rendkívüli helyzetekben tanácskozó testületét (COBRA).

A legfrissebb beszámolók szerint az autó 50 mérföld per órával, azaz 80 kilométer per órával is mehetett.

Több környező utcát kordonokkal lezártak, rendőrök, mentők és tűzoltók érkeztek a helyszínre. Az orosz kormányközeli RT élője a helyszínről: 

A brit parlamentet acél- és betonelemek védik a Westminster-hídi támadás, 2017 márciusa óta. Akkor Khalid Masood hajtott az emberek közé, négy embert megölve, majd a autóból kiszállva késsel ölt meg egy fegyvertelen rendőrt, mire egy fegyveres rendőr lelőtte őt.

(Borítókép: A rendőrség lezárta a brit Parlament környékét 2018. augusztus 14-én. Fotó: REUTERS/Hannah McKay)

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?