Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Terrorcselekményként kezelik a londoni parlamenti karambolt

2018-08-14T072628Z 1017671229 RC162556EE30 RTRMADP 3 BRITAIN-SEC
2018.08.14. 09:12 Módosítva: 2018.08.14. 13:27

Egy autó ütközött a brit Parlament épületét védő betonelemeknek, erre reagálva óriási rendőri erők mozdultak meg, írja több brit médium, mások mellett a Telegraph és a rendőrség Twitter-oldala is. A BBC egy szemtanút idéz, aki szerint szándékosnak tűnt a sofőr tette.

Az ütközés után fegyveres rendőrök vették körbe a kocsit, az autót vezető férfit letartóztatták. A karambolban/ámokfutásban gyalogosok is megsérültek. A rendőrség közlése szerint négy ember, három járókelő és egy biciklis sérült meg, közülük két embert vittek kórházba, állapotuk nem életveszélyes.

A nyomozást a rendőrség terrorellenes erői vezetik, a sofőrt terrorcselekmények gyanújával tartják őrizetben, az ügyet "terrorista-incidensként" kezelik. A gyanúsított egy húszas évei végén járó férfi, aki a hatóságok szerint nem működik együtt. Fegyvert nem találtak az ezüst színű Ford Fiestában, a jelek szerint a férfinak társa sem volt a helyszínen.

Rendőrök dolgoznak a helyszínen, a brit Parlament előtt, ahol egy autó az épületet védő betonelemeknek csapódott 2018. augusztus 14-én
Rendőrök dolgoznak a helyszínen, a brit Parlament előtt, ahol egy autó az épületet védő betonelemeknek csapódott 2018. augusztus 14-én
Fotó: Daniel Leal-Olivas

Az incidens miatt kedd délutánra összehívták a brit kormány rendkívüli helyzetekben tanácskozó testületét (COBRA).

A legfrissebb beszámolók szerint az autó 50 mérföld per órával, azaz 80 kilométer per órával is mehetett.

Több környező utcát kordonokkal lezártak, rendőrök, mentők és tűzoltók érkeztek a helyszínre. Az orosz kormányközeli RT élője a helyszínről: 

A brit parlamentet acél- és betonelemek védik a Westminster-hídi támadás, 2017 márciusa óta. Akkor Khalid Masood hajtott az emberek közé, négy embert megölve, majd a autóból kiszállva késsel ölt meg egy fegyvertelen rendőrt, mire egy fegyveres rendőr lelőtte őt.

(Borítókép: A rendőrség lezárta a brit Parlament környékét 2018. augusztus 14-én. Fotó: REUTERS/Hannah McKay)

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!