Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Németországban a női és a férfi mellé bevezetik a vegyes nemet

2018.08.15. 16:50

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány - írja az MTI. A személyi állapotról szóló jogszabályt módosító javaslat - aminek parlamenti elfogadása biztosra vehető - azt irányozza elő, hogy az anyakönyvekben a nem megjelölésére a nő és a férfi mellett a különböző, különféle, vegyes jelentésű divers kifejezés is használható legyen.

A szövetségi parlamentben (Bundestag) több mint 56 százalékos többséggel rendelkező kormánykoalíció pártjai - a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - a javaslattal az alkotmánybíróság egy tavalyi döntését hajtják végre.

Katarina Barley igazságügyi miniszter, az SPD-s politikusa szerint "egyetlen embert sem szabad hátrányosan megkülönböztetni a nemi önazonossága miatt". 

Az alkotmánybíróság tavaly novemberben egy interszexuális - sem nőként, sem férfiként meg nem határozható - ember ügyében döntött, aki az anyakönyvi hivatalnál kérelmezte, hogy anyakönyvi kivonatában a nő megjelölést helyettesítsék a köztes/többféle vagy a többféle kifejezéssel.

A hivatal elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy a német személyiségi jogi szabályozás csak azt engedi meg, hogy valakit nőként vagy férfiként anyakönyvezzenek, vagy ne jelöljék meg a nemét. Az alkotmánybíróság szerint a nemnek ez a "negatív" meghatározása nem megfelelő, lehetővé kell tenni, hogy mindenki "pozitív" módon bejegyeztethesse nemét.

A nemi identitás személyiségi jogi elismerésének megtagadása veszélyezteti a személyiség szabad kibontakoztatásához fűződő jog gyakorlását az alkotmánybíróság szerint. A hatályos szabályozás a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmával is ellentétes - állapították meg.